Kad si poslušan pa sve zaključaš da država i privreda propadnu zbog gripa?

Evropa je globalni epicentar pandemije koronavirusa, s obzirom da je broj slučajeva zaraze u mnogim zemljama na rekordnom nivou.

A sa povećanjem infekcija, uprkos skoro dvogodišnji restrikcijama, zdravstvena kriza čini da se građani okreću protiv građana – vakcinisani protiv nevakcinisanih.

Vlade su očajne da zaštite preopterećene sisteme za zdravstvenu zaštitu i uvode opravila koja ograničavaju izbor za nevakcinisane u nadi da će to podstaći povećanje stope vakcinacija.

Austrija je u petak otišla korak dalje i proglasila vakcine obaveznim od 1. februara 2022.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Dugo, verovatno predugo, moji saradnici i ja verovali smo da mora biti moguće da se ljudi u Austriji ubede da se dobrovoljno vakcinišu“, rekao je autrisjki kancelar Aleksander Šalenberg.

Najnoviji potez opisao je kao „jedini način da se izađe iz začaranog kruga virusnih talasa i zauvek prekinu diskusije“.

I dok je Austrija za sada jedina zemlja Evropske unije koja je vakcine učinila obaveznim, sve više vlada vrši pritisak na građane da se vakcinišu.

Od ponedeljka, Slovačka neće dozvoliti ljudima koji nisu vakcinisani da ulaze u tržne centre i druge prodavnice, izuzev onih sa osnovnim životnim namirnicama. Nevakcinisanima takođe neće biti dozvoljen pristup bilo kojem javnom događaju ili skupu i moraće da se podvrgnu testiranjua na kovid dva puta nedeljno samo da bi mogli da idu na posao.

„Srećan Božić ne znači Božić bez kovida 19“, upozorio je premijer Eduard Heger.

„Da bi se to dogodilo, Slovačka će morati da ima poptuno drugačiju stopu vakcinisanih“.

Novouvedene mere Heger je nazvao „zatvaranjem za nevakcinisane“.

U Slovačkoj je od ukupno pet i pom iliona ljudi, poptuno vakcinisano tek 45,3 odsto, a u utorak su prijavili rekordnih 8.342 slučaja zaraze.

Međutim, ne ispaštaju samo zemlje centralne i istočne Evrope. Bogate nacije na zapadu takođe su teško pogođene i ponovo uvode restrikcije svopjim građanima.

„Zaista je, apsolutno, vreme da se preduzme akcija“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak. S obzirom da je u toj zemlji stopa vakcinisanih 67,5 odsto, nacija razmatra uvođenje obaveznih vakcina za zaposlene u zdravstvu.

Nevakcinisani su na meti i u Grčkoj. Premijer Kirijakos Micotakis objavio je niz novih restriktivnih mera u četvrtak, prema kojima je nevakcinisanima zabranjeno da ulaze u barove, restorane, bioskope, pozorišta, muzeje i teretane, čak iako su imali negativan test na kovid.

„To je neposredni čin zaštite i, naravno, indirektna poruka ljudima da se vakcinišu“, rekao je Micotakis.

Restrikcije izazivaju bes kod mnogih, kao što je Kler Dejli, irska političarka, koja služi kao poslanica Evropskog parlamenta u odboru za građanske slobode i pravdu.

Birgite Šumakers, lekarka opšte prakse i profesorka na Leven univerzitetu u Belgiji kaže da se trenutna situacija pretvorila u borbu među ljudima.

Ona primećuje političke konflikte podstaknute ljudima koji namerno šire teorije zavere, ali i intenzivno ljudske priče.

Sve veći broj zaraženih i mere da se spreči širenje pandemije čini se da će dovesti do toga da drugu godinu zaredom praznična sezona u Evropi protekne bez mnogo radosti.

(glas amerike)