Naslovnica U FOKUSU Kad se plašiš gospodara: Nemci obustavili uvoz ruske nafte, pa je kupuju...

Kad se plašiš gospodara: Nemci obustavili uvoz ruske nafte, pa je kupuju preko Indije

Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam meseci, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, za više od 12 puta

Nemačka nastavlja da uvozi velike količine ruske nafte, a iako zbog sankcija to ne radi direktno, nafta iz Rusije stiže preko Indije, sugerišu podaci Saveznog zavoda za statistiku, koje je objavio „Špigl“. Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam meseci, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, za više od 12 puta.

„Vrednost uvoza je porasla sa 37 miliona evra u prvih sedam meseci 2022. na 451 milion evra od januara do jula 2023.“, objavio je Savezni zavod za statistiku.

S druge strane, Indija je u istom periodu iz Rusije uvezla velike količine sirove nafte. Kad je u pitanju uvoz iz Indije pre svega se radi o derivatima koji služe u proizvodnji dizela ili lož ulja. Kako navodi Savezni zavod za statistiku, Indija sirovu naftu za proizvodnju ovih derivata, od početka sukoba u Ukrajini, uvozi isključivo iz Rusije.

Indija trenutno kupuje velike količine sirove nafte iz Rusije, a samo u julu je uvezla skoro 60 miliona barela, kako je izračunala analitička kuća „Vorteka“. To čini oko 40 odsto ukupnog uvoza nafte najmnogoljudnije zemlje na svetu, dok je 2021. ruski udeo u indijskom uvozu nafte bio samo dva odsto.

Dok EU, između ostalog, zabranjuje uvoz ruske sirove nafte morskim putem, uvodi embargo na ruski dizel i ruski benzin, a Nemačka je obustavila direktan uvoz nafte iz Rusije, Indija kupuje više nafte od Rusije nego ikada ranije.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social