[adsenseyu3]
Sladoled je omiljena poslastica tokom vrelih letnjih dana. Ipak, stručnjaci kažu da u ovoj poslastici ima i nečega što nije tako lepo.
Istraživači su proverili čega sve ima u sladoledu, naročito u onom na točenje, i pored uobičajenih sastojaka, kao što su mleko, nemasno mleko, šećer i surutka, pronašli su nešto što i nije tako lepo.
Sladoled je mešavina masti, nemasnih mlečnih čvrstih delova, šećera i emulgatora, koji su uz pomoć vazduha raspršeni u penu u vodeno-uljanoj emulziji.
Emulgatori, kao što je polisorbat 80, dodaju se da bi modifikovali sladoled tokom zaleđivanja.
Tako sladoled dobija glatku teksturu i ne rastopi se brzo posle serviranja.
Mono i digliceridi (E471) najčešće se koriste za sladoled, a tu su i lecitin E 322 i natrijum fosfat.
Isti principi koriste se i za milkšejk i zaleđen jogurt.
Sve ovo se nalazi u sladoledu jednostavno kako bi duže trajao, pa je zato najsigurnije napraviti domaći kod kuće.
[adsenseyu5][adsenseyu5]