Japanski mediji: Evo ko je u oktobru u Kinu doneo koronavirus

Novi korona virus, poznatiji kao Kovid-19, mogao bi da bude poreklom iz Sjedinjenih Država, objavila je japanska televizija Asahi, jedna od najvećih medijskih kuća u Japanu.

U izveštaju japanske televizije sumnja se da su neki od 14.000 Amerikanaca, koji su umrli od gripa u poslednjoj deceniji, mogli na nepoznati način da budu zaraženi koronavirusom, čime su iznova podstakli strahove i nagađanja da je novi Kovid-19 mogao da se pojavi u Sjedinjenim Državama.

Televizija sugeriše da vlada Sjedinjenih Država možda nije razumela ili nije ni bila svesna širenja zaraze u zemlji.

Prema navodima nekoliko korisnika kineske društvene mreže Weibo, virus su u Kinu doneli američki učesnici Svetskih vojnih igara, koje su se održale u oktobru, u Vuhanu.

„Možda je došlo do mutacije virusa, koji je postao smrtonosan, a zaraza je izazvala raširenu epidemiju” , navodi japanska televizija Asahi.

Ovaj izveštaj povećao je strahove i špekulacije u Kini da je novi koronavirus možda poreklom iz SAD-a.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izjavio je da ne postoje dokazi koji bi podržali navode televizije.

Vlasti u Vašingtonu su do sada potvrdile 35 slučajeva novog koronavirusa u zemlji, dok je Kina  u subotu objavila da je broj umrlih od korona virusa u zemlji porastao na 2.345, jer je još 109 novih smrtnih slučajeva zabeleženo u petak.

(logicno.com)