I Mask uvučen u slučaj protiv „Džej Pi Morgana“ i Epstina: Taj glupi kreten me nikad nije savetovao

Tužilaštvo zatražilo od direktora kompanije „Tesla“ dokumentaciju vezanu za seksualnog prestupnika Džefrija Epstina

Američka Devičanska Ostrva pozvala su izvršnog direktora kompanije „Tesla“ Ilona Maska da im dostavi dokumentaciju vezanu za njihovu tužbu protiv banke „Džej Pi Morgan Čejs“ koju optužuju da je svesno pomagala Džefriju Epstinu da seksualno zlostavlja žene.

Sudski poziv, izdat 28. aprila, objavljen je ove sedmice nakon što tužilaštvo Devičanskih ostrva nije uspelo da locira Maska i uruči mu poziv, piše Rojters i dodaje da američka teritorija ne traži od Maska da svedoči, niti je on osumnjičen da je umešan u bilo kakvo krivično delo.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U sudskom podnesku u američkom Okružnom sudu na Menhetnu, navodi se da je Maska, jednog od najbogatijih ljudi na svetu, Epstin možda uputio na „Džej Pi Morgan“. Devičanska ostrva nisu dala dalje objašnjenje za svoj interes za dobijanje dokumenata od Maska.

U tvitu kasno u ponedeljak, Mask je rekao da je ideja da bi on poslušao finansijske savete Epstina apsurdna.

Ovo je idiotski na toliko nivoa:

1. Taj kreten me nikad ni o čemu nije savetovao.

2. Zamisao da bi mi trebao ili da bih poslušao finansijske savete glupog lopova je apsurdna.

3. „Džej Pi Morgan“ je izneverio „Teslu“ pre deset godina, uprkos tome što je vodio „Teslin“ biznis globalnog komercijalnog bankarstva, koji smo potom povukli. Nikada im nisam oprostio.

Epstin se ubio 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu ljudima.

Američka Devičanska ostrva optužuju „Džej Pi Morgan“ da su svesno ignorisali Epstinovo zlostavljanje žena na njegovom privatnom ostrvu Mali Sent Džejms, jer im je dovodio bogate klijente.

Banka je negirala da su znali za Epstinove zločine, iako ih u tome demantuje interna prepiska zaposlenih.

U sudskom pozivu, Devičanska ostrva od Maska traže svu dokumentaciju koju ima o Epstinovoj umešanosti u trgovinu ljudima i o njegovoj „nabavci“ devojaka ili žena za komercijalni seks. Takođe se traže i dokazi o bilo kakvoj komunikaciji između finansijera i „Džej Pi Morgana“, kao i komunikacija između samog Maska i Epstina.

Obim bilo kakvog odnosa Maska i Epstina nije jasan, navodi Rojters. Mask i „Tesla“ su žestoko demantovali spekulacije 2019. da je Epstin savetovao Maska nakon što je šef „Tesle“ upao u probleme sa regulatorima zbog toga što je rekao da je odredio sredstva za privatizovanje „Telse“, piše „Njujork tajms“.

„Netačno je reći da je Epstin ikada savetovao Ilona o bilo čemu“, rekla je Maskova portparolka za „Njujork tajms“ u to vreme.

Mask je drugi tehnološki preduzetnik koga je dotakla parnica Devičanskih ostrvima. Američki okružni sudija Džed Rakof rekao je ranije ovog meseca da bi ova teritorija mogla da uputi sudski poziv Lariju Pejdžu, iako nisu precizirane informacije koje se traže od suosnivača „Gugla“.

U tužbi akcionara „Tesle“, Mask je u januaru svedočio da je „Džej Pi Morgan“ nekada vodio sve „Tesline“ komercijalne bankarske poslove, ali se odnos pogoršao nakon što banka nije podržala njihovu liniju za lizing automobila.

To suđenje je proizašlo iz tvrdnji akcionara „Tesle“ da je Maskov tvit iz 2018. u kojem se navodi da je izjavom da su „obezbeđena finansijska sredstva“ za preuzimanje privatnog proizvođača automobila investitori dovedeni u zabludu i naneta im je šteta vredna milijarde dolara. Porota je utvrdila da Mask nije odgovoran.

Godine 2021, „Džej Pi Morgan“ je tužio „Teslu“ za 162 miliona dolara zbog tvita da je „obezbeđeno finansiranje“, navodeći da je to izazvalo promenu cena „Teslinih“ berzanskih naloga. Maskova kompanija je prošle godine podnela protivtužbu, optužujući banku da pokušava da se „ogrebe“ za dodatni prihod.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte