Hrvati pobesneli zbog teze da je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski jezik

I Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) najoštrije je osudio najnoviju „jezikoslovnu politiku“ srpskih vlasti.

Oni su reagovali, kao i ministar spoljnih poslova Hrvatske pre njih, na tezu da Srbija smatra da je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski. Iz Instituta poručuju da je ta teza apsurdna, naučno neodrživa i netačna.

„Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kao krovna institucija za proučavanje hrvatskoga jezika izražava najoštriju osudu postupka srpskih obrazovnih vlasti da u udžbenike za osnovnu školu umeće krajnje apsurdnu, naučno potpuno neodrživu i netačnu tezu kako je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski jezik“, ističe se u reakciji Instituta.

Institut takvo „falsifikovanje činjenica“, odnosno „negiranje postojanja hrvatskoga jezika, 24. službenoga jezika EU, smatra politički motivisanim.

Naglašava se i da dodatnu težinu takvom neutemeljenome stavu daje i činjenica da je takva skandalozna teza zapravo službeno mišljenje krovne srpske jezičke organizacije, Odbora za standardizaciju srpskog jezika, što je dakle ujedno i stav srpskih državnih institucija, preneo je Jutarnji list.

„Budući da je hrvatski jezik neoboriva i neosporiva činjenica te priznat kao službeni jezik Evropske unije i evropske porodice jezika, IHJJ ovakve i slične ispade opsoravanja smatra uvredljivim, pa i pravno spornim, te ih smatra velikim korakom unazad kad govorimo o hrvatskim i srpskim jezičkim odnosima jer se i službeno postavlja prepreka bilo kakvoj međusobnoj razmeni ideja i saradnji.“

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(jutarnji list)