Herš: „Svet ide napred i mislim da mi Amerikanci više nismo deo tog pokreta“

Amerika je zaostala. Saudijci sada prodaju naftu u juanima, svi postaju prijateljski raspoloženi prema Iranu i Siriji, osovini zla iz vremena Buša/Čenija. Svet ide napred i mislim da mi Amerikanci više nismo deo tog pokreta, istakao je Herš

Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade i novinar koji je svojevremeno razotkrio stravične američke zločine u Mi Laju, ali i gnusno mučenje zarobljenika u Abu Graibu, smatra da se američki mejnstrim mediji plaše još jedne Trampove kandidature i da zbog toga ne objavljuju izveštaje o sabotaži na Severnom toku 1 i 2, koji bi mogli da kompromituju spoljnu politiku aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Prošlo je skoro četiri meseca otkako je Herš objavio da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda, u junu 2022. godine, postavili ronioci američke vojne mornarice uz pomoć norveških stručnjaka.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Međutim, Heršov izveštaj jedva da je privukao pažnju zapadnih medija od tada, koji mnogo radije pišu o drugim teorijama, poput one o navodnom učešću ukrajinskih diverzanata, a koje Herš, kao i neki drugi zapadni stručnjaci — pa čak i neki novinari „Njujork tajmsa“ — odbacuju kao besmislicu.

U novom intervjuu za „Noje cirher cajtung“, Herš nevoljnost (pro)zapadnih medija da izveštavaju o njegovom istraživanju pripisuje bojazni od nove Trampove kandidature.

„Novine poput ‘Njujork tajmsa’ i ‘Vašington posta’ sada se plaše još jedne Trampove kandidature. Zato ne mogu da se mešaju u strašnu spoljnu politiku Džoa Bajdena. Amerika je zaostala. Saudijci sada prodaju naftu u juanima, svi postaju prijateljski raspoloženi prema Iranu i Siriji, osovini zla iz vremena Buša/Čenija. Svet ide napred i mislim da mi Amerikanci više nismo deo tog pokreta“, istakao je Herš.

Elementarno, dragi moj Votsone

Prema Heršovom mišljenju, verzija o umešanosti tima jahte „Andromeda“ u eksplozije, a o kojoj pišu zapadni mediji, je neodrživa.

„Zbog čega moram da vam objašnjavam te elementarne stvari? Ako zaista mislite da jahta od 16 metara može da baci jedro na dubinu od 80 metara, da se iskrcaju dva ronioca i stručnjaka za eksploziv u teškim kostimima, s bocama s kiseonikom i velikom količinom eksploziva C4, ne mogu vam nikako pomoći“, rekao je Herš.

Ovaj čuveni novinar takođe je nagovestio da su dokazi nađeni na „Andromedi“ možda previše dobri da bi bili istiniti.

„Druga smešna stvar u priči o ‘Andromedi’ bilo je to da su na brodu pronađeni TNT prah i dva lažna pasoša. Naravno, svi ostavljamo lažne pasoše na brodu. To je zaista bila loša priča“, istakao je on.

Ruska umešanost „potpuna besmislica“

„Zamislimo da Rusi žele da unište gasovod. Za to biraju Bornholm, nekoliko dana proučavaju okolinu i vraćaju se kasnije da bi postavili bombu. Zbog čega bi to radili? Jedino objašnjenje je da su želeli da kažu celom svetu: ‘To smo bili mi’. Potpuna besmislica“, istakao je Herš.

On je dodao da nikoga ne zanima to što su u te eksplozije umešane SAD, niko ne postavlja pitanja američkoj vladi, a pre svega savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivanu, državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i specijalnim službama.

„Amerikanci to, međutim, ne mogu da urade, jer oni znaju odgovor“, rekao je Herš.

Eksplozije na ruskim gasovodima Severni tok 1 i 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost namerne diverzije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prethodne nedelje da je pozvalo ambasadore Nemačke, Švedske i Danske na razgovor u znak protesta zbog odbijanja ovih zemalja da Rusiji dostave rezultate istrage o sabotaži Severnog toka.

(RT)

Tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte