Naslovnica SPEKTAR „Granica je ratna zona“: Južna Dakota šalje vojsku u Teksas!

„Granica je ratna zona“: Južna Dakota šalje vojsku u Teksas!

Guvernerka Južne Dakote, Kristi Noem, najavila je da će ovog proleća poslati dodatne trupe Nacionalne garde na južnu granicu.

Ističe da je granica postala ratna zona te da se vojnici šalju radi zaustavljanja priliva ilegalnih imigranata, narko kartela i trgovine ljudima u Sjedinjene Američke Države.

U saopštenju se navodi da će 60 vojnika Nacionalne garde Južne Dakote biti stacionirano na južnoj granici na period od tri meseca, a detalji o njihovoj misiji se ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.

Ovo će biti peti put da je Nacionalna garda Južne Dakote raspoređena na južnu granicu, kako bi pomogla u naporima za bezbednost granica tokom mandata Noemove.

Vlasti Teksasa trenutno se bore s Bajdenovom administracijom, oko svoje imigracione politike i zakona SB4, koji im omogućava da lokalni agenti pritvaraju, procesuiraju i deportuju migrante.

Ministarstvo pravde SAD tužilo je Teksas kako bi osporilo ovaj zakon, tvrdeći da su ovlašćenja za imigraciju u nadležnosti saveznih vlasti. Krajem januara, Vrhovni sud podržao je uklanjanje bodljikave žice duž obala Rio Grande-a, postavljene od strane vlasti Teksasa.

[adsenseyu1]

Guverner Teksasa, Greg Abot, dobio je podršku od guvernera 25 država u ovom pitanju. On tvrdi, da Bajdenova administracija ne primenjuje adekvatno američke zakone o imigraciji, što ugrožava nacionalnu bezbednost.

Nedavno je guverner Floride, Ron DeSantis, najavio slanje Nacionalne garde Floride, kako bi pomogli Teksasu u suočavanju s navodnom „invazijom“ ilegalnih imigranata.

(Webtribune.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social