Global Times: Vreme zapadne hegemonije je prošlo, sledi prelazak u multipolarni svet

Vreme zapadne hegemonije je prošlo, a Evropa se plaši pogoršanja svog geopolitičkog položaja, piše kinesko izdanje Global Times.

„Evropa počinje da brine o svojoj sve manjoj ulozi u svetu zbog nerešenih kriza i pojave novih, zbog čega ima sve veći osećaj straha“, primetio je list.

U članku se napominje da trenutna međunarodna situacija pokazuje uspon Istoka i pad Zapada, nakon čega sledi prelazak u multipolarni svet.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

„Dobra stara vremena za njih su davno prošla. SAD su u relativnom padu, dok je Evropa u apsolutnom padu“, rekao je analitičar Sun Luženg.

Izdanje je dodalo da raste strateško rivalstvo između EU i SAD, što negativno utiče na evropsku industriju.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva.

U uslovima poskupljenja goriva, pre svega gasa, evropska industrija je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti. Takođe, SAD i zemlje EU suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Webtribune.rs