„Genocid je ono što se desilo Srbima 1941“

Biljana Plavšić kazala je da Ratko Mladić, koji je osuđen na doživotni zatvor za zločine u BiH, nema veze sa zločinom u Srebrenici.

Biljana Plavšić, inače nekadašnja potpredsednica Republike Srpske, poručila je da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čoveka, jer je, kako kaže, „štitio civile bez obzira na njihovu veru i naciju“.

„Ratko Mladić nema veze s onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze s genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine“, rekla je Biljana Plavšić koja je u Hagu 2006. osuđena na 11 godina zatvora.

Ona je dodala da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

„Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe sveta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike, povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala“, rekla je Biljana Plavšić, koja je na slobodi od oktobra 2009.

Prema njenim rečima, general Mladić nije delio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi, prenosi „Klix.ba“.

Ona je posebno istakla da je Mladić izuzetno poštovao žene.

„To je moje iskustvo. Cenim ga između ostalog i zato kao čoveka“, rekla je Biljana Plavšić.

(klix.ba)