G7 razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti prihodi Rusije od nafte

Zemlje „Velike sedmorke“ (G7) razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen.

„Mnogi, uključujući i mene, smatraju tu varijantu privlačnom sa opšteekonomske tačke gledišta, ali bi pokretanje takvog mehanizma predstavljalo složen zadatak, sva ta pitanja još nisu razrađena“, rekla je ona tokom razgovora u Bonu.

Kako navodi agencija, akcije takvog kartela bi mogle da umanje prihode Moskve.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Izvor navodi da će lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe podržati ograničenje cena ruske nafte. Drugi izvor je izjavio da je realizacija plana za uspostavljanje ograničenih cena još daleko od primene.

Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte.

Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 4. maja najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata i predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.