Naslovnica SPEKTAR FSB uhapsio grupu ukrajinskih agenata koji su spremali ubistvo šefa Krima i...

FSB uhapsio grupu ukrajinskih agenata koji su spremali ubistvo šefa Krima i seriju napada na grad

Ruske specijalne službe sprečile su seriju terorističkih napada u Krimu koje je planirala Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, saopštila je FSB.

„Kao ciljevi napada odabrani su šef republike Krim Sergej Aksjonov, predsednik parlamenta Konstantinov V.A. i gradonačelnik Jalte Pavlenko J.P., kao i elementi transportne infrastrukture poluostrva“, navodi se u saopštenju.

Neposredni organizator napada bio je povezan sa načelnikom GUR Kirilom Budanovim kao i sa oficirom aktivne rezerve vojne obaveštajne službe Romanom Mašovcem, koji je od 2020. godine obavljao dužnost zamenika šefa kabineta predsednika Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe, u agenturnu grupu su ušli regrutovani građani Rusije i Ukrajine od strane Mašovca: Viktor Podvalni, Aleksandar Litvinenko, Sergej Krivošein, Konstantin Evmjenenko, Igor Zorin i Sergej Vojnarovski.

Planirali su terorističke napade, pratili službenike i nabavljali vatreno oružje. FSB je takođe uhapsila građanina Ukrajine i Bugarske, Petranova, koji je bio umešan u dostavu eksploziva u Rusiju.

[adsenseyu1]

Kako je otkriveno kontraobaveštajnim radom, ukrajinske obaveštajne službe su uvozile komponente bombi, kamuflirane kao kućne električne ploče, iz Bugarske preko Turske i Gruzije. U Bugarskoj je isporuku tereta koordinisala državljanka Ukrajine Marina Matuščak, a zatim su građani Ukrajine Denis Smirnov i Vladislav Sarafinčan preuzimali teret od Petranova.

Nakon isporuke električnih štednjaka na teritoriju Rusije, prevozili su ih do mesta planiranih terorističkih napada prevozničke kompanije CDEK i „Vozovoz“, a ruski građani koji su imali komercijalne projekte sa bugarskom firmom Matušak bavili su se slanjem robe. Nisu znali o opasnom sadržaju tereta.

Tokom pretresa članova kriminalne grupe, pronađeno je pet gotovih improvizovanih eksplozivnih naprava spremnih za upotrebu, plastični eksplozivi britanskog porekla ukupne mase od oko šest kilograma. FSB je takođe otkrio elektrodetonatore vojne namene, radio-izvršne mehanizme za aktiviranje eksplozivnih naprava, uređaje za praćenje i komunikacijska sredstva.

[adsenseyu4]

Oduzeti eksplozivi su identični onima koji su korišćeni prilikom miniranja železničkih pruga u Krimu 23. februara.

Pokrenuti su krivični postupci, osumnjičeni daju priznanja, istraga se nastavlja. Svi uhapšeni su pritvoreni od strane Simferopolskog rajonskog suda u Kijevu.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte