Naslovnica SPEKTAR U Evropi izbija sukob zbog nedostatka ključnih resursa

U Evropi izbija sukob zbog nedostatka ključnih resursa

Evropi preti suša i brzo rastuća konkurencija za pristup vodnim resursima, piše evropsko izdanje Politiko.

„Ključni rezervoar koji opslužuje milione Katalonaca se iscrpljuje. Konflikt oko vode je izazvao sukobe u Francuskoj, gde nekoliko sela više ne može da obezbedi vodu za svoje stanovnike.

Nivo najveće reke u Italiji je isti kao i u junu prošle godine. U međuvremenu, upravljanje vodom i odluka o tome ko će imati pristup njoj postaje politički problem na čitavom kontinentu“, piše izdanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U članku se navodi istraživanje sa korišćenjem satelitskih podataka, koji potvrđuju da Evropa pati od snažne suše još od 2018. godine. „Povećanje temperature otežava oporavak nakon ovog deficita, zbog čega kontinent ostaje zarobljen u opasnom ciklusu u kojem postaje sve teže osigurati pristup vodi“, navodi se u članku.

Prema mišljenju stručnjaka koje su anketirali, Evropi će biti potrebno skoro deset godina sa mnogo padavina da bi se izvukla iz „začaranog kruga“ u kojem svake godine započinje ozbiljan deficit podzemnih voda.

[adsenseyu1]

Međutim, prema prognozi nemačke meteorološke službe, količina padavina u Evropi tokom većeg dela naredne decenije će se smanjivati, a ne povećavati.

Izveštaj primećuje da rastući deficit vodnih resursa može, i već dovodi, do političkih problema i sukoba.

„Na jugu Nemačke, broj sudskih sporova zbog vode se udvostručio u poslednje dve decenije. A u Francuskoj, tenzije između ekologa i farmera oko izgradnje akumulacija vode u prošlom mesecu izazvale su žestoke sukobe“, navodi se u objavi.

Prošlog leta, Evropa je doživela nekoliko talasa abnormalne vrućine, što je dovelo do presušivanja reka, uključujući velike kao što su Rajna, Dunav i Temza, kao i do šumskih požara u Portugaliji, Sloveniji, Češkoj, Albaniji, Španiji i Francuskoj.

[adsenseyu4]

Poljoprivreda je pretrpela značajne štete, a u mnogim zemljama farmeri su prijavili značajne gubitke prinosa.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]