Naslovnica U FOKUSU Francuska: Ankete kažu da Marin Le Pen neće osvojiti apsolutnu većinu u...

Francuska: Ankete kažu da Marin Le Pen neće osvojiti apsolutnu većinu u drugom krugu

Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen neće osvojiti većinu poslaničkih mesta u drugom krugu izbora u nedelju u Francuskoj, pokazuje danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja Haris Interaktiv, prvo koje je rađeno nakon što su stranke širom političkog spektra formirale svojevrsni anti-RN front.

Prema rezultatima tog istraživanja, RN će sa saveznicima osvojiti između 190 i 220 mesta, što je znatno manje od potrebnih 289 za kontrolu 577-članog parlamenta, javlja Rojters.

Republikanci (LR) desnog centra osvojili bi, prema tim rezultatima, između 30 i 50 poslaničkih mesta, što isključuje mogućnost formiranja manjinske vlade krajnje desnice, podržane od poslaničke grupe RL.

Levičarski Novi narodni front osvojio bi između 159 i 183 mesta, dok bi centristička alijansa predsednika Emanuela Makrona mogla da osvoji između 110 i 135 mesta, a ostale stranke između 17 i 31 mesta.

Istraživanje je objavljeno nakon što su stranke širom političke scene povukle svoje trećeplasirane kandidate kako bi otvorili put za bolje plasirane koji nisu na listi RN.

Pre povlačenja kandidata rezultati anketa pokazivali su da bi RN mogla da osvoji 250 do čak 300 mesta u parlamentu.

Marin le Pen je, međutim, uverena u pobedu.

Upitana da li strahuje od toga da RN neće uspeti da osvoji 289 mesta u parlamentu neophodnih za apsolutnu većinu, ona je rekla televiziji TF1 da je „veoma uverena da francuski narod ima stvarnu želju za promenama“.

(Fonet)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social