Financial Times otkriva zašto je ukrajinska vojska odustala od napada

Oružane snage Ukrajine su zaustavile kontraofanzivu zbog nesposobnosti svojih vojnika za vođenje većih operacija i nedostatne obuke sa zapada, izveštava Financial Times.

„Skoro petina vojne opreme koju je NATO obezbedio za izvođenje protivnapada uništena je u ranim fazama operacije u maju i junu. Iz tog razloga, Kijev je bio primoran da se zaustavi i preispita strategiju“, navodi se u članku.

Kako su analitičari ukazali, nakon neuspelog pokušaja ukrajinskih trupa da probiju ruske linije odbrane koristeći mehanizovane jedinice, vojska Ukrajine je morala preći na strategiju iscrpljivanja i angažovati manje jurišne odrede.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Ukrajinski vojnici već četiri meseca pokušavaju napredovati na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu, koristeći brigade obučene od strane NATO i opremljene zapadnom vojnom tehnikom. Međutim, nisu postigli uspeh ni na jednom delu fronta.

Mediji i vojni stručnjaci iz SAD i Evrope takođe pišu da je letnja kampanja Kijevskog režima završena neuspehom. Istovremeno, ističu efikasnost ruskih minskih polja i složene odbrane.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social