Evropska komisija je razbila evropsko jedinstvo – Nećemo podržati predlog EU

„Evropska komisija je predlogom o naftnim sankcijama Rusiji razbila evropsko jedinstvo.“

To je rekao Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, obraćajući se poslanicima u mađarskom parlamentu u Budimpešti.

„Ovaj predlog predstavlja atomsku bombu bačenu na privredu Mađarske. Ako bi ovaj predlog sankcija stupio na snagu, bilo bi nemoguće nabaviti naftu za funkcionisanje privrede. Sirova nafta u Mađarsku stiže naftovodima i 65 procenata naše godišnje potrošnje potiče iz Rusije“, naglasio je Sijarto, prenosi RTS.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Dodao je da bi usvajanje briselskog paketa sankcija stajalo državu stotine milijardi forinti, a benzin i dizel bi drastično poskupeli – 700 forinti bi koštao litar benzina – oko 1,8 evra a dizel 800 forinti – oko 2,1 evra.

„Za rekonstrukciju naših rafinerija trebalo bi najmanje pet godina, a nabavljena nafta bila bi mnogo skuplja od one koju sada kupujemo. Alternativni pravac snabdevanja iz Hrvatske ima problem sa kapacitetima, a to zahteva takođe ogromna ulaganja i vreme“, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Prema njegovim rečima, taj predlog sankcija Mađarskoj stvara probleme i ne donosi rešenja.

„Dok je tako Mađarska neće glasati za šesti paket sankcija jer mađarski narod ne treba da plaća cenu rata“, naglasio je Sijarto.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(rts)