„Evropa nije spremna za zabranu ruskog gasa“

Evropa nije spremna za zabranu uvoza gasa iz Rusije, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

Kako je dodao, prestanak isporuka bi uticao na evropsku industriju i ukupnu ekonomiju.

„Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posledice. Jedno treba jasno razumeti: snabdevanje gasom ne osiguravamo sopstvenom proizvodnjom u Evropi, već snabdevanjem iz Rusije“, rekao je Stern.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prema rečima čelnika OMV-a, prekid snabdevanja značio bi velike posledice za industriju i ekonomiju, prenosi Index.

„Rusija proizvodi desetinu svetske proizvodnje nafte“

„Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će domaćinstvimaosigurati toplinu. Domaćinstva troše u proseku oko 20 odsto gasa godišnje, potrebno nam je oko 35 odsto za proizvodnju energije i oko 40 odsto za industriju. Ali, nije reč samo o tome nego i o održanju naše ekonomske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti“, rekao je Stern.

Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. Međutim, upozorava da Rusija proizvodi 10 miliona barela dnevno, desetinu svetske proizvodnje, od čega se 50 odsto izvozi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Reč je o značajnim količinama, a razlika u ceni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih ekonomskih prognoza potražnja za naftom verovatno neće toliko porasti, ali se može očekivati ​​da će cene nafte ostati na visokom nivou. Tržišta ne reaguju samo racionalno već ih pokreću i strah i emocije“, kaže Stern.

(index)