Naslovnica ŽIVOT Evo šta sme da se jede na Veliki petak, a šta ne

Evo šta sme da se jede na Veliki petak, a šta ne

Beseda-na-Gori-slika-Karla-Hajnriha-Bloha.-Isus-Hrist

[adsenseyu2]

Prema tradiciji se na današnji dan izbegava korištenje viljuške, noža ili bilo čega oštrog, jer ti predmeti simbolizuju koplje kojim je proboden Isus od strane rimskih vojnika

Veliki petak predstavlja najtužniji dan u životu svakog hrišćanina, a na današnji dan propisan je najstroži post.

Na današnji dan se hrišćani sećaju dogadjaja kada je Isus bio vređjan, šiban dok je masa vikala “raspni ga, raspni, krv njegova na nas i na našu decu“.

Na kraju je Isus razapet na brdu zvanom Golgota (što u prevodu znači “mesto lobanje”) izmedju dva razbojnika. Što se tiče običaja oko hrane na ovaj dan, još od davnina je ustanovljen strogi post.

[adsenseyu4]

On podrazumeva post na vodi, odnosno hrani koja se ne prži na ulju. Tako danas po pravilima ne bi trebalo da jedete posni pasulj, ribu, prženi krompir, posnu paštetu i slično.

Većina hrišćana na današnji dan jede kuvano povrće ili sirovo voće i povrće.

U mnogim srpskim manastirima ustanovljeno je pravilo da monasi ne jedu čak ništa na današnji dan, sve dok sunce ne zađe. Tog pravila se pridržavaju i mnogi vernici.

Takođe, prema tradiciji se izbegava korišćenje viljuške, noža ili bilo čega oštrog, jer ti predmeti simbolizuju koplje kojim je proboden Isus od strane rimskih vojnika.

(Telegraf.rs)

[adsenseyu2]