Naslovnica ŽIVOT Evo nekoliko rešenja za hladna stopala

Evo nekoliko rešenja za hladna stopala

beautiful female legs isolated on white

Hladna stopala nisu jedini znak loše cirkulacije, već na nju upućuju i druge promene na telu poput grčeva u listovima i prstima nakon hodanja, bolnih kolena i zglobova, kao i ljubičaste površine kože.

Naime, poremećena cirkulacija prouzrokuje poremećaj rada znojnih žlezda, zbog čega nastaju infekcije i promene na koži posebno za vreme hladnoća. Najbolji „ubrzivači“ cirkulacije su konkretne promene u ishrani, kao i kupke s biljkama.

[adsenseyu1]

1. Obuća za vreme hladnoće mora da bude nepropusna i suva, ali pre svega komotna kako bi bila omogućena normalna cirkulacija. Najvažnije je da izbegavate sintetičke materijale čarapa koji podstiču znojenje stopala, a potom i njihovo hlađenje zbog vlažnog okruženja.

2. Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je da pijete preporučenu količinu vode. Ukoliko smo žedni, cirkulacija postaje otežana. Normalna cirkulacija podrazumeva ispijanje oko litra i po vode dnevno, tačnije 30 mililitara vode na kilogram telesne težine. Češće treba uzimati tople napitke, ali izbegavati one sa kofeinom, jer utiču na skupljanje krvnih sudova.

3. Namirnice mogu da pomognu i u poboljšanju cirkulacije. Beli luk, maslinovo ulje i crno vino, voće bogato vitaminom C, svi oni poboljšavaju dotok krvi u kapilare. Saveznici „guranja“ krvi kroz vene su i orašasti plodovi, cimet, đumbir, semenke bundeve koje sadrže vitamin E, B3 i nijacin.

4. Dve kupke, topla i hladna, najbolji su način da podignete cirkulaciju i to na način naizmeničnog potapanja stopala u jednu pa zatim u drugu. Ova metoda blagotvorno deluje na cirkulaciju i pospešuje neometano kretanje krvi kroz vene.

5. Kupke sa šamponima je najbolje da izbegavate i da koristite samo domaće preparate, a za jedan takav trebaće vam kopriva. U pet litara vode potrebno je da potopite šoljicu korena koprive i dve šoljice lista koprive, i ostavite preko noći. Tečnost je potom potrebno prokuvati, procediti i koristiti kao kupku. Najbolji efekat će da pokaže u periodu od pola sata, koliko je potrebno da potapate stopala.

Napitak koji će da nadomesti nedostatak tečnosti u telu i da ciljano ubrza cirkulaciju je čaj od divljeg kestena. U avanu je potrebno usitniti 10 grama jezgra divljeg kestena i sadržaj preliti litrom vode. Zagrejte na slaboj vatri, a kad provre kuvajte pet minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu čaja.

6. Za masažu stopala u bocu od pola litra nalijte vruću vodu, ali ne do samog vrha, pa je zatvorite. Ostanite u čarapama i stopalima prelazite čitavom površinom preko boce, odnosno gurajte bocu stopalima.

(Zadovoljna.hr)

[adsenseyu6][adsenseyu5]