Mnogi ljudi se trude da na što manju meru svedu upotrebu masti i uglenih hidrata.
Iako su i masti i ugljeni hidrati korisni i neophodni za nesmetan rad organizma, u prevelikim količinama mogu da izazovu negativne efekte.
Evo nekoliko načina kako možete da smanjite masti u svojim omiljenim jelima. Otprilike polovina ljudi u SAD preduzima korake za ograničavanje ili izbegavanje zasićenih masti.
[adsenseyu1]
To su masti koje se nalaze u hrani poput crvenog mesa i mleka. Međutim, manje od jedne trećine drži se ograničenja koja su stanovnicima SAD postavile dijetetske smernice da bi zadržali unos zasićenih masti ispod 10 odsto dnevnih kalorija. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da najveći izvor zasićenih masti, oko 35 odsto, dolazi iz mešanih jela, posebno onih sa sirom i mesom. Tu odmah pomislite na lazanje, burito i pice.
Jedan gram masti ima dvostruko više kalorija od grama proteina ili ugljenih hidrata, tako da ako pokušavate da smršate, smanjivanje masti oslobađa kalorije za hranu veće količine. Jedan od načina da se smanji unos masti jeste da ograničite dodavanje pojačivača ukusa pripremljenoj hrani. Naime, dodaci koji se temelje na masti se često dodaju radi poboljšanja ukusa, a ne hranljive vrednosti.
Isto tako, kuvanje u kući omogućava vam kontrolu sadržaja masti, a to ne mora uopšte da bude komplikovano. Umesto da pripremate složene recepte, pojednostavite ih maksimalno. Tačnije, piletinu ili ribu pripremite na taj način da im ne dodajete dodatke koji obiluju mastima samo kako biste im pojačali ukus, piše Klix.ba. Crveno meso može biti na jelovniku jednom ili dva puta nedeljno, ali opet odaberite manje masne komade govedine ili jagnjetine i uklonite beli sadržaj od mesa.
Kada pravite jela od mesa i sira, polovinu mesa zamenite povrćem ili pasuljem. Možete da koristite i narendani parmezan, koji je alternativa mocareli. Upotrebite biljna ulja za umake, oni su zdraviji od maslaca, a verovatno nećete primetiti nikakvu razliku u ukusu, posebno ako hranu obogatite biljem ili začinima.
Za kraj, izbegavajte jela pržena u mastima, posebno uz nadev, jer je nemoguće znati koliko se masnoća upije.
(B92)
[adsenseyu4]