- Crni luk
Dovoljno je da vežete čvor između svake glavice uz pomoć para starih najlon čarapa. Na ovaj način, crni luk će trajati i do 9 meseci jer će imati pristup svežem vazduhu i glavice neće biti zgnječene jedna uz drugu.
- Krompir, crni luk i jabuke
Ove tri namirnice uvek treba da se čuvaju odvojeno jer im se u suprotnom smanjuje rok trajanja. Krompir treba čuvati u tamnoj prostoriji ili tamnim kutijama tako da ne klija i ne stvara toksin solanin.
[adsenseyu1]
- Bobice
Sveže bobice iz radnje uvek potopite u činiju sa vodom i sirćetom kada dođete kući. Odnos bi trebalo da bude 10:1. Nakon 5 minuta treba da ih procedite i osušite. Ovom prostom metodom ćete pobiti mikroorganizme i održati bobice malo duže.
- Med
Med se smatra jednom od najdugotrajnijih namirnica na svetu. Trebalo bi da ga čuvate u dobro zatvorenoj staklenoj tegli koju treba čuvati na hladnom mestu.
- Jaja
Da li ste znali da možete zamrznuti jaja? Potrebno je samo da razbijete jaja u posudu za led i dodate malo soli ili šećera koji će sprečiti da jaja postanu zrnasta.
- Sos od paradajza
Sos od paradajza takođe možete zamrznuti. Samo ga stavite u vreću za zamrzavanje i u zamrzivač. Nakon 1-2 sata će biti dovoljno zamrznut da možete da ga podelite u nekoliko porcija.
- Začinsko bilje
Sveže začinsko bilje iz bašte možete ubrati, pomešati sa maslinovim uljem i staviti u posude za led. Na taj način ga možete čuvati duže.
- Banane
Umotajte sredinu banane u prozirnu foliju. Na taj način neće tako brzo potamneti.
- Celer, brokoli i zelena salata
Da li ste znali da ovo povrće može da stoji duže i da ostane hrskavo ako ga čuvate u frižideru u aluminijumskoj foliji?
- Povrće
Da biste produžili rok trajanja povrću, najbolje je da ga blago izblanširate pre nego što ga zamrznete.
- Zelena salata
Umotajte zelenu salatu u salvetu koja će upiti višak vlage zbog kojeg bi salata mogla da se pokvari.
- Jabuke
Jabuke mogu dugo da stoje i to čak i do 6 meseci ako ih čuvate u frižideru. Potrebno je samo s vremena na vreme da proveravate da nema trulih jabuka među njima jer će jedna trula pokvariti sve ostale.
- Šargarepe
Čuvajte šargarepe u tamnoj posudi sa peskom i trajaće vam veoma dugo.
- Mleveno meso
Mleveno meso možete zamrzavati na isti način kao i sos od paradajza.
- Sir u kantici
Sir koji kupujete u radnji i koji stoji u kanticama može trajati duplo duže ako kantice okrenete naopačke.
- Staklene tegle
Hrana u staklenim teglama može da stoji mnogo duže nego u plastičnim posudama.
- Sir
Sir sa pijace ili domaći sir možete čuvati u specijalnom nemasnom papiru. Na taj način će trajati duže i neće imati ukus na plastiku.
- Ananas
Samo uklonite peteljku i stavite ananas na glavu. Na taj način ova voćka može duže da stoji.
- Mladi luk
Mladi luk možete držati u staklenoj tegli napunjenoj vodom. Kad god vam zatreba, biće svež i hrskav. Možete čak i uzgojiti novi luk.
- Kolači
Samo stavite malo hleba oko kolača i trajaće duže. Komadići hleba skupljaju vlagu iz okolnog vazduha i sprečavaju isušivanje kolača na mestu gde je isečen.
Webtribune.rs
[adsenseyu6][adsenseyu5]