EU se u panici priprema za odmazdu Rusije

Evropska unija panično se sprema za moguće gašenje ruskog gasa. Ovu informaciju je objavila novinarka britanskih medija Alesandra Skoto Di Santolo.

Evropska komisija se sprema za potpuni prekid isporuke gasa iz Rusije, što sledi iz nedavno procurelog dokumenta.

Plan predlaže delovanja u slučaju da snabdevanje energentima Ruske Federacije naglo padne ili potpuno prestane.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prema rečima Alesandre Skoto Di Santolo, sadašnje akcije Brisela su veoma slične panici. Ovo prenosi Dejli Ekspres.

„EU se u panici priprema za odmazdu Rusije“, piše novinar britanske publikacije.

Pre izvesnog vremena novinarima je bio na raspolaganju dokument koji je pripremila Evropska komisija. Poziva članice EU da razmotre paket mera u slučaju iznenadnog prekida isporuke ruskog gasa, što bi trebalo da dovede do naglog povećanja troškova energije u Evropi.

Konkretno, Brisel predlaže da se prouči mogućnost uvođenja gornje granice cena prirodnog gasa.

Prošlog meseca Rusija je prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja da ispuni zahteve za plaćanje u rubljama. U tom kontekstu, Brisel strahuje da bi ruska strana mogla da ograniči isporuke energije drugim zemljama koje su odbile da plate u rubljama.

„Naš principijelni stav ostaje nepromenjen. Proces plaćanja naveden u ruskoj uredbi od 31. marta bi prekršio sankcije EU, ali postoje opcije za kompanije iz EU da nastave da plaćaju u evrima ili dolarima u skladu sa dogovorenim ugovorima“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Moskva je zahtevala da zemlje EU počnu da plaćaju isporuke ruskog gasa u rubljama, a to je postalo svojevrsna odmazda za sankcije Zapada. Efekat ove odluke je takav da EK i dalje u panici traži izlaz iz ove situacije.

Webtribune.rs