Naslovnica U FOKUSU Eskobar dobija otkaz?

Eskobar dobija otkaz?

Gabrijel Eskobar možda više neće biti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan zbog dešavanja na KiM.

Eskobar je 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu posredovao u sporazumu o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali nije predvideo eskalaciju situacije na u tri opštine na severu KiM, piše „Albanijan post“, dodajući da bi to moglo imati lične posledice po njega.

Navodno, diplomatski izvori kažu da bi zbog eskalacije situacije i stagnacije procesa normalizacije, Eskobar mogao da ustupi mesto drugom diplomati, prenosi Raša tudej Balkan.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Odlaskom Eskobara, ako do toga dođe kako kažu izvori „Albanijan posta“, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil imaće mnogo značajniju ulogu u procesu dijaloga i biće „glas američkog autoriteta“ po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenja tačaka sporazuma.

Iako je Eskobar izjavio da će SAD priznati rezultate „kontejner izbora“ na severu, Hil je u ime zvaničnog Vašingtona izjavio da ih SAD ne podržavaju jer Srbi nisu učestvovali u tom procesu, a glasanje je organizovano u posebno osetljivom trenutku za proces dijaloga.

[adsenseyu1]

Uz Hila, pominje se i ime Kristofera Robinsona, trenutno američkog ambasadora u Letoniji, koji je pre imenovanja na ovu funkciju obavljao funkciju zamenika pomoćnika sekretar u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Tokom svoje 23 godine kao diplomata, Robinson je radio kao savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Rusiji, kao i zamenik direktora za ruska pitanja u Stejt departmentu.

Takođe je bio politički savetnik u Misiji SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Austriji.

Ime Kristofera Landberga je takođe u igri. Landberg je trenutno vršioc dužnosti zamenika glavnog koordinatora za Biro za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu SAD.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]