Naslovnica U FOKUSU Eskalacija situacije- Lavrov: SAD dovode Aziju u goruću fazu! Ovo je plan…

Eskalacija situacije- Lavrov: SAD dovode Aziju u goruću fazu! Ovo je plan…

Moskva ne isključuje mogućnost da Vašington kuje planove da maksimalno zaoštri situaciju u azijskom regionu, uključujući i oko Severne Koreje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare posle Saveta ministara spoljnih poslova ŠOS skrenuo pažnju na vojno-političku aktivnost SAD u Aziji, uključujući upotrebu nuklearne komponente.

Prema rečima Lavrova, aktivnosti SAD i njihovih saveznika u Azijsko-pacifičkom regionu imaju za cilj da eskaliraju situaciju i dovedu je u goruću fazu.

S tim u vezi, precizirao da je Severna Koreja nedavno izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog provokacija Amerike i njenih saveznika u tom regionu.

Istovremeno, diplomata je napomenuo da Šangajska organizacija za saradnju može da postane „jedan od stubova“ transformacije Evroazije u jedinstveni opštekontinentalni prostor mira, stabilnosti, međusobnog poverenja i razvoja.

„Delimo mišljenje da ŠOS ostaje jedan od stubova multipolarnog svetskog poretka. Ona je u potpunosti sposobna da postane pokretačka snaga koja stoji iza transformacije Evroazije u jedinstveni opšte kontinentalni prostor mira, stabilnosti, međusobnog poverenja i razvoja. Danas smo mnogo razgovarali o tome“, rekao je Lavrov.

(Sputnik)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social