Naslovnica SPEKTAR Ekspert: Poljska koristi temu koridora Suvalki za ulazak u Litvaniju i zauzimanje...

Ekspert: Poljska koristi temu koridora Suvalki za ulazak u Litvaniju i zauzimanje teritorija

Poljska nagoveštava temu Suvalkskog koridora kako bi ušla oružanim snagama na teritoriju Litvanije navodno u svrhu zaštite, izjavio je zamenik šefa katedre generalštaba oružanih snaga Vojne akademije Belorusije Andrej Bogodel u intervjuu za televiziju СТВ.

„Svaki vojnik dobro razume da Suvalkski koridor ne prolazi samo kroz teritoriju Poljske, gde, po svojoj suštini, nema ozbiljnih saobraćajnica, već samo močvara. On prolazi severozapadno, kroz teritoriju Litvanije. Poljska zato stalno nagoveštava situaciju kako bi kasnije ušla na teritoriju Litvanije i zauzela oblast Vilne, navodno pod izgovorom zaštite tog regiona“, rekao je Bogodel.

On je takođe izneo svoje mišljenje o tome zašto političare u Poljskoj brine raspoređivanje boraca grupe „Vagner“ na teritoriji Belorusije.

Oni razumeju da se nikakve oružane snage neće suprotstaviti, a privatna vojna kompanija sa velikim iskustvom može ozbiljno da promeni raspored snaga ako se nešto desi.

Na primer, po zahtevu naroda Litvanije, da tako kažem. Zato oni takođe prognoziraju ovu situaciju. I to takođe može biti“, rekao je stručnjak.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je krajem jula izrazio zabrinutost da će borci Vagnerove grupe stacionirane u Belorusiji ući u Poljsku pod maskom ilegalnih migranata.

„Suvalki koridor“ je deo teritorije u blizini grada Suvalki u severoistočnoj Poljskoj, koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti u Rusiji , dužine je oko 100 kilometara.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social