Naslovnica SPEKTAR Ekspert: Odluke G7 o ruskoj imovini će ubrzati stvaranje nezavisnog platnog sistema...

Ekspert: Odluke G7 o ruskoj imovini će ubrzati stvaranje nezavisnog platnog sistema u BRIKS-u

Formiranje nezavisnog platnog sistema od strane zemalja BRIKS-a, kao i korišćenje jedinstvene valute, ići će brže nakon odluke zemalja G7, kaže indijski diplomata i stručnjak za međunarodnu bezbednost Melkulangara Bhadrakumar.

Prema ekspertu u komentaru TASS-a , bilo bi zanimljivo čuti kako lideri G7 objašnjavaju zemljama BRIKS-a pozvanim na samit G7 u Italiji da je povlačenje ruskog novca izuzetak i da nikada ne koriste istu stvar protiv, na primer Indije, Turske, Saudijske Arabije ili nekog drugog.

Bhadrakumar je takođe rekao da „duh 16. samita BRIKS-a“ proganja G7. „Moskva je jasno stavila do znanja da ako se poslednje tri godine okončaju širenjem BRIKS-a, onda će nova faza u budućnosti osigurati da učesnici stvore održivu strukturu u proširenom formatu“, smatra on.

Važna tema samita, rekao je on, biće „stvaranje jedinstvene valute unutar grupe” i to će „značajno pojednostaviti i proširiti ekonomske odnose zemalja učesnica u pozadini sve većeg pritiska Zapada”.

Ekspert je uveren da je „pokušaj G7 da prisvoji ruski novac u zapadnim bankama“ sam po sebi „dovoljno loš“. A „korišćenje profita za finansiranje potreba Ukrajine je, blago rečeno, čin pljačke“.

Ranije je predsednik Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma najavio da će Ruska Federacija povećati plaćanja u nacionalnim valutama sa prijateljskim zemljama, radi njihove pouzdanosti, radi se na stvaranju nezavisnog platnog sistema.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social