Naslovnica SPEKTAR Pukovnik Matvijčuk: „Putin poslao skrivenu poruku Zapadu“

Pukovnik Matvijčuk: „Putin poslao skrivenu poruku Zapadu“

Vladimir Putin je, na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova, zapravo preduhitrio mirovni samit u Švajcarskoj, jasno stavivši do znanja da je Rusija pristala na mirovne pregovore.

Osim toga, prema mišljenju vojnog stručnjaka, pukovnika u penziji Anatolija Matvijčuka, u rečima predsednika Rusije moglo se pročitati skrivena poruka Zapadu koja se tiče „isteklog“ predsednika Ukrajine.

Prema rečima vojnih stručnjaka, Putinova izjava o mirnom rešavanju situacije u Ukrajini nije slučajno data uoči konferencije u Švajcarskoj.

Vojni stručnjak, šef Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba Andrej Klincevič, uveren je da će na „samitu mira Zelenskog“ biti mnogo teže govoriti o tome da „Putin ne želi pregovore“ nakon što je Putin postavio uslove za mir.

Međutim, Klincevič je uveren da će ruski predlozi najverovatnije biti ignorisani, što znači da će Rusija imati slobodne ruke za najodlučnije akcije. „I Odesa i Harkov ponovo će postati ruski“, napisao je u svom kanalu vojni stručnjak.

Bivši oficir specijalaca, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, u razgovoru za MK, takođe je naveo da je Putin svojim govorom „preduhitrio švajcarski samit, na kome će pokušati da iznesu ultimatum u vezi sa našim delovanjem u Ukrajini“.

Mi smo pozvali Ukrajinu da povuče vojsku iz onih administrativnih jedinica koje su postale subjekti Ruske Federacije, da ne ulazi u NATO, čime bi postala neutralna strana, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze – kaže Matvijčuk.

– Danas Ukrajina mora ili da odgovori na naše predloge ili da pokuša nekako da manevriše. Kako sada može da se održi mirni samit ako Ukrajina odbija mirno rešavanje pitanja?

A ja sam uveren da Zelenski neće prihvatiti naše predloge. Drugim rečima, mi smo apriori stavili tačku na švajcarski „mirni“ samit, jer je Rusija pristala na pregovore o mirnom rešavanju i čak iznela svoje zahteve.

Anatolije Andrejeviču, šta u tom slučaju očekivati?

– Ništa se neće promeniti, mi ćemo nastaviti da sprovodimo specijalnu vojnu operaciju.

Šta mislite, zašto je Putin ponovo govorio o legitimnosti predsednika Ukrajine?

Naš predsednik nikada ne govori ništa slučajno. Sve njegove reči imaju skriveno značenje. I u ovom slučaju u njegovim rečima je bila skrivena poruka našim, recimo, međunarodnim partnerima.

Njegova skrivena poruka mogla se dešifrovati bukvalno: „Razgovarajući sa Zelenskim, razgovarate sa čovekom koji nije legitiman po normama međunarodnog prava.

Prema ustavu Ukrajine, on je apsolutno niko, to je čovek koji je uzurpirao vlast.“ I još: „Predložio sam vam svoje uslove, ali trenutno nema s kim da se o njima razgovara.“

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social