Naslovnica SPEKTAR E OVO JE VRH VRHOVA, NEMA DALJE: Srbijo, ne obećavamo ti članstvo...

E OVO JE VRH VRHOVA, NEMA DALJE: Srbijo, ne obećavamo ti članstvo u EU, čak i ako ispuniš sve uslove

[adsenseyu2]

ulrike-lunacek-foto-ridvan-slivova

Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je da nijednoj zemlji sa Zapadnog Balkana ne može obećati da će biti primljena u Evropsku uniju, čak i ako za to ispuni sve uslove

Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je da nijednoj zemlji sa Zapadnog Balkana ne može obećati da će biti primljena u Evropsku uniju (EU), čak i ako za to ispuni sve uslove, jer je u EU sve više partija i političara koji su, ne samo kritički raspoloženi prema Uniji, već žele i da je unište.

I u Evropskom parlamentu postoje ljudi koji ne vole EU, pa ni njeno proširenje, objasnila je Lunaček.

Ne mogu obećati ni jednoj zemlji sa Zapadnog Balkana da će, čak i ako ispuni sve uslove, njeno članstvo u EU biti moguće, jer to mora da prihvati svaka članica Unije, rekla je Lunaček novinarima u Evropskom parlamentu.

[adsenseyu1]

Ona je istakla da je Evropski parlament institucija koja je najviše otvorena prema proširenju, kao važnom delu politike EU.

Što se tiče ispunjenja uslova, danas je EU mnogo stroža nego 2004. godine. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisno pravosuđe, vladavina prava moraju da funkcionišu, rekla je Lunaček.

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, ona smatra da kosovski Srbi, pre nego što povuku poteze, ne bi trebalo da traže mišljenje Beograda.

Voleli to ili ne, oni žive na Kosovu, koje je nezavisna republika, rekla je Lunaček, svesna da Srbija i pet članica Evropske unije (EU) to ne priznaju.

[adsenseyu4]

Ona je, međutim, podsetila da je Kosovo priznalo 111 država, što je više od polovine članstva Ujedinjenih nacija (UN).

Lunaček je naglasila da je, i pre početka briselskog dijaloga Beograda i Prištine, kritikovala Vladu Kosova zbog nedovoljnog obraćanja kosovskim Srbima.

S druge strane, Lunaček misli da bi „kosovski Srbi trebalo više da se koncentrišu na zemlju u kojoj žive i pokušaju da razvijaju dobre odnose sa Albancima, a ne da uvek pitaju Beograd šta da rade“.

Ona je izjavila i da veoma kritički nastrojena prema Srbiji i Kosovu, zbog izostanka sprovođenja sporazuma postignutih tokom briselskog dijaloga.

I Srbija i Kosovo odugovlače sa njihovom primenom, ocenila je Lunaček.

(Fonet)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]