Naslovnica SPEKTAR Džefri Saks: Amerika ne može da shvati da je ovo upozorenje sasvim...

Džefri Saks: Amerika ne može da shvati da je ovo upozorenje sasvim drugog nivoa

Ideja da Amerika ima posebno mesto u svetu je izuzetno zastarela, rekao je profesor Univerziteta Kolumbija, Džefri Saks u intervjuu za Jutjub kanal The Duran.

Sukob u Ukrajini je bio prekretnica koja je razotkrila pad Sjedinjenih Država. Ali uticajni krugovi u zemlji odbijaju da prihvate činjenicu da se globalna dominacija Vašingtona više ne može održati, primetio je ekspert.

Džefri Saks, profesor Univerziteta Kolumbija: Jasno je da je Kina danas supersila. A cela ova ideja da Sjedinjene Države imaju posebno mesto u svetu je uvek bila arogantna i naivna. Ali sada je to krajnje zastarelo, Vašington to ne razume.

To ne razumeju istraživački centri koje finansira vojno-industrijski kompleks. Kao i univerziteti na istočnoj obali Sjedinjenih Država na kojima predajem. Tamo ideja o dominaciji američke moći nastavlja da dominira svakodnevnim diskusijama.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Ljudi znaju da nešto nije u redu i to im izaziva veliku zabrinutost. Ali oni kažu da je potrebno preduzeti korake kako bi se osiguralo da se ova dominacija, koja se ponekad naziva dominacija punog spektra, to jest ekonomska, finansijska, tehnološka i vojna nastavi.

[adsenseyu1]

Dominacija ne može opstati. Moramo naučiti da živimo zajedno sa drugima a ovo je važna lekcija socijalizacije koju dobijaju deca od četiri i pet godina. I vlada Sjedinjenih Država će to morati da nauči ali na težak način.

To je kao da kažete detetu: „Igraj se pažljivo sa Džonijem“, „Nemoj maltretirati Džonija“, „Idi, pomiri se sa njim“, „Peščanik nije samo za tebe“. I zaista smo u ovoj fazi. Nekad me sve ovo podseti na ponašanje petogodišnje dece, a žena mi kaže: „Ne vređaj petogodišnju decu. Ponašaju se bolje“.

Ali sada to izgleda ovako a SAD to još nisu u potpunosti shvatile. I u tom smislu, sukob u Ukrajini je zaista prekretnica. Uprkos činjenici da su Sjedinjene Države više puta poražene u Vijetnamu, pretrpele fijasko u Iraku, Avganistanu i napravile potpuni nered u Siriji i Libiji. Ništa od ovoga nije uspelo.

.Ali poraz  se nikada nije dogodio zbog nekog jakog protivnika koji je rekao ne. I Rusija trenutno kaže ne, a ostatak sveta kaže: „Odbijte. Ne želimo svet u kome su SAD hegemon. Želimo multipolarni svet“ i po mom mišljenju, ovo je upozorenje sasvim drugog nivoa.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social