DOLINA LAVOVA – Nepokoreni deo Avganistana, dolina Panjšir, odupire se talibanima – VIDEO

Nepokoreni deo Avganistana, dolina Panjšir, odupire se talibanima, ali oni su smislili način kako da ih pokore.

Iako obe strane govore da žele rešenje pregovorima, nema pomaka kad je reč o sudbini tog strateškog područja, koje je najveća tačka otpora talibanima koji su preuzeli kontrolu Avganistana.

Borci koje čine pripadnici protivtalibanskih milicija i bivših avganistanskih snaga bezbednosti obećali su da će se boriti protiv talibana koji su poslali svoje borce da okruže to područje poznato i kao „Dolina lavova“.

Zašto je dolina Panjšir važna?

Panjšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni deo te doline nalazi se na oko 80 kilometara severno od Kabula. Geografski posmatrano, ona ima ograničen broj tačaka za ulaz pa pruža prirodnu vojnu prednost jer odbrambene jedinice mogu da koriste pozicije na uzvišenjima kako bi odbili napadače.

UDARNO: Trupe obnovljene avganistanske vojske zbrisali talibanske jedinice – Poginulo 300 talibana za samo 3 sata

Takođe, ima i veliku simboličnu važnost u Avganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od sto godina.

Najcenjenija osoba u Panjširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje u mnogim avganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Panjšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih. Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s hiljdama vojnika, napadao je helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

To postignuće Musad je ponovio i kasnih 1990-ih kada su talibani preuzeli vlast nad većinom Avganistana. Talibani nisu mogli da zauzmu tu dolinu, a Masudove snage nanele su im neke od najtežih poraza u to vreme.

Dva dana pre terorističkih napada 11. septembra 2001. ubice koje je poslala Al Kaida, saveznika talibana, ubili su Masuda. Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, seli su da ga intervjuišu i potom aktivirali eksploziv skriven u kameri i kesi za bateriju.

Današnji protivtalibanski borci su pripadnici lokalnih milicija kao i bivši pripadnici snaga bezbednosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.

Sa sobom su doneli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnom frontu otpora (NRF), kog vodi sin upravo slavnog Masuda.

Njegova grupa je obećala da će pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u članku za Vašington post priznao da će mu trebati strana pomoć.

Kako su reagovali talibani?

Talibani su poslali stotine boraca u područje koje okružuje Panjšir pokušavajući da organizuju opsadu i prisile borce otpora na predaju.

Usprkos eskalaciji, portparol talibana rekao je da bi radije da situaciju reše mirnim putem.

Talibani tvrde da nadziru najmanje tri zone oko Panjšira, a bivši potpredsednik Avganistana Saleh objavio je na Tviteru da se razvija humanitarna kriza jer je prekinuta dostava hrane i goriva.

I dok NRF obećava da će pružiti otpor svakom napadu, nije poznato imaju li dovoljno hrane, zaliha i oružja da izdrže dugotrajnu opsadu.

 

(jutarnji list)