Naslovnica ŽIVOT Doktorka odbila da pregleda dete, propisi na strani pacijenta

Doktorka odbila da pregleda dete, propisi na strani pacijenta

doctor writes a prescription for tablets. in the doctor's office

Kragujevčanka Violeta Cvetković dovela je svoju ćerku od 20 meseci sa visokom temperaturom u dom zdravlja, ali je došlo do problema kad je jedna doktorka odbila da pregleda njeno dete i zdravstveni karton je prebačen kod drugog lekara.

Majka, međutim, nije želela drugog doktora i dete je odvela, kako kaže u privatnu praksu, a u domu zdravlja u Kragujevcu tvrde da je dete pregledano kod njih ujutru i da je dobilo odgovarajuću terapiju.

[adsenseyu1]

Pre nego što je otišla, Viloeta Cvetković je u ordinaciji doma zdravlja tefonom snimila lekarku Nadu Ilić koja odbila da pregleda njeno dete i taj video objavila na društvenim mrežama, a javnost se uzburkala oko ove priče.

Propisi su na strani pacijenta odnosno majka je imala pravo da bira kod koga će dete da bude pregledano, tvrdi advokat.

U jutarnjem programu TV Prva govorili su svi akteri ove nesvakidašnje situacije.

Majka bolesne devojčice je rekla da je doktorka Ilić odbila da pregleda dete jer joj više nije izabrani lekar.

[adsenseyu5]

Na njenom snimku se vidi ta lekarka koja nije ništa govorila i načelnica dečijeg dispanzera Jasmina Ivošević koja je govorila da je zabranjeno fotgrafisanje u ustanovi.

„Ovo treba da vidi cela Srbija. Ko nam i kako leči decu“, govorila je majka između ostalog tokom snimanja, a ovako prepričava događaje tog dana.

„Pet minuta pre početka pauze stigla sam sa bolesnim detetom koje ima dijagnozu epilepsije dakle nije samo bila u pitanju temperatura. Inače moja ćerka je preležala dečiji fras i ležala je na pedijatriji bez dijagnoze sa raznim sumnjama. Tad smo jedva nabavili lek iz Turske.. Uglavnom, kad sam predala knjižicu na šalteru doma zdravljaprvo pitanje sestre je bilo kod kog lekara želite na pregled. Pošto naš izabrani lekar nije bio tu, rekla sam kod doktorke Nade Ilić, jer je ona ranije već bila izabrani lekar našeg deteta. Promenili smo je jer je često bila odsutna kad smo dolazili u dom zdravlja. Dakle, knjižicu i karton sa šaltera nose doktorki Ilić, ali mi onda govore da ona ne želi da pregleda moje dete jer nije njen pacijent. Karton je prebačen kod doktora Čupića, ali zbog lošeg iskustva sa tim lekarom uzimam karton iz njegove ordinacije i izlazim bez obavljenog pregleda. Terapiju nam je prepisao privatno drugi lekar, pa je popodne potvrdio i naš izabrani lekar Vukajlović u domu zdravlja“, kaže majka.

Načelnica dečijeg dispanzera Doma zdravlja Kragujevac Jasmina Ivošević je, međutim rekla da je dete u toj ustanovi pregledano između 10.13 i 10.28 časova i da nije bila prisutna u momentu u kom je doktorka Ilić odbila pregled, pa ne može ni da tvrdi da se to uopšte dogodilo.

Advokat Marina Mijatović kaže da je majka imala puno pravo kad je dovela bolesno dete da kaže da ne želi kod drugog lekara, jer ima neko negativno iskustvo sa njim.

„Svaki pacijent ima pravo da promeni lekara. Ako je tačno da je devojčica imala visoku temperaturu, ona je izabrala kod koga će da dođe na pregled. Propisi su na strani pacijenta. Mogla je da se obrati savetniku za zaštitu pacijenata“, rekla je advokatica.

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je rekao da se očekuje izveštaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru i da je trebalo da se razgovara u konkretnoj situaciji.

„Apelujem na majke da imaju poverenje u naše lekare, a kao roditelj razumem strah u momentu kad detetu nije dobro“, dodao je on.

(B92)

[adsenseyu5]