Dodik: „Počinje – Nema vraćanja“

Pošto je prekinut prenos nadležnosti na nivo BiH, počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH.

To je poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i najavio da će Dan Republike Srpske biti proslavljen „veoma moćno“.

„Svojim nastojanja da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasil?em visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima“, rekao je Dodik u sredu uveče u emisiji „Telering“ na RTRS i najavio da će Srpska već u januaru formirati svoj Visoki sudski i tužilački savet.

On je istakao da će povodom 9. januara biti održana svečana akademija i da će biti pokazano da je Srpska, kako je naveo, i posle 30 godina postala svesna sebe i svojih ustavnih ovlašćenja.

Naglasio je i da se RS pridržava onoga što je zapisano u Ustavu i poručio da nikada neće pristati na koncept unitarne BiH. Kako je dodao, formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog „tronošca“ ne može da funkcioniše.

Dodik je naglasio da vraćanja u zajedničke insitutucije neće biti sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

„Ono što je meni bilo važno je da RS vratim dostojanstvo i ojačam njeno samouverenje u njeno postojanje. Da l?udi ovde osete da RS ima snagu, da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće. Ja mislim da sam u tome uspeo i stabilizovao i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH i sad ulazimo u novu fazu. U toj novoj fazi, jaka Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koje je Ustav BiH daje Republici Srpskoj“, poručio je Dodik.

Na procese koji, kako kaže Dodik, Republici Srpskoj vraćaju dostojanstvo ne gledaju svi isto.

Dok predsednik SDS-a Mirko Šarović optužuje Dodika da Republiku Srpsku vodi ka izolaciji i sukobima, uz ocenu da će joj biti bol?e bez Dodika, srpski član Predsedništva BiH odgovara da „sa ovakvim SDS-om i Mirkom Šarovićem Republike Srpske neće ni biti“.

On je podsetio da je na prošlim izborima dobio više od 380.000 glasova i upitao Šarovića koliko je on glasova dobio i u čije ime govori.

„SDS je postao satelitska partija zahvaljujući Mirku Šaroviću, njegovom procesu, nerazrešenoj ulozi u ubistvu Riste Jugovića gde postoje indicije da je i on umešan u to. Mislim da Mirka Šarovića drže iz tih razloga“, rekao je Dodik.

Dodik kaže i da je Šarović „osoba koju čuvaju agencije iz Sarajeva“, a ne iz Republike Srpske.

„On ne treba ni da bude čuvan, ali kad dođe u Banjaluku njega prate sarajevski policajci, a ne Policija Republike Srpske“, naveo je Dodik.

Dodik je najavio da će naredna godina biti u znaku novih investicija vrednih najmanje dve milijarde maraka, što je oko milijardu evra.

On je istakao da je u Rusiji postignut dogovor o izgradnji gasnih elektrana i gasovoda od Bijel?ine prema Banjaluci i poručio da se u narednom periodu očekuje nastavak izgradnje auto – puta od Doboja do Modriče, kao i izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(tanjug)