Dodik: Odluka o samostalnosti biće odgovor Republike Srpske na Šmitovo nametanje zakona o imovini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska doneti odluku o samostalnosti, ukoliko Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, preneo je RTRS.

On je na pitanje novinara kako će Republika Srpska reagovati ako Šmit pokuša da nametne taj zakon rekao „otići ćemo na Narodnu skupštinu i donećemo odluku o samostalnosti Republike Srpske“.

Podsetimo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. decembra prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ustavni sud BiH je taj zakon stavio van snage, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Nakon toga Zakon je krajem februara suspendovao i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Nakon toga bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović uputio je zahtev Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je „preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH“.

Dodik je nakon toga poručio da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i istakao da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Rtrs)