Do sada nezamislivo događa se u Nemačkoj: U strahu od inflacije, stežu kaiš, kupuju polovnu odeću …

Ogromna većina Nemaca, njih 85 odsto, strahuje zbog inflacije i planira stezanje kaiša.

Prema istraživanju konsultantske kuće PwC, pre svega nameravaju da se odreknu kupovine nameštaja, elektronike, nakita i sportske opreme.

„Mnogo domaćinstava na povećane troškove života reaguje tako što odustaje od kupovine koju mogu da izbegnu, prvenstveno trajnih dobara poput nameštaja i pojedinih elektronskih proizvoda“, rekao je trgovinski ekspert iz PwC-a Kristijan Vulf.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Trećina ispitanika je rekla kako veće životne troškove planira da nadomesti odustajanjem od svake kupovine koju može da izbegne, prenosi agencija DPA.

Istovremeno, ako već moraju da kupe nešto, na primer sportsku opremu, opredeliće se samo za neophodne i jeftinije proizvode, a više od trećine navodi da najbolju ponudu traži po akcijama na internetu.

Dok su vodeći modni brendovi i nadalje popularni, učestala je kupovina polovne odeće, navodi PwC.

Primetan je pad brige i interesovanja za zaštitu životne sredine. „Poskupljenja su u pozadinu potisla aspekt održivosti i cena je sada prioritet“, navodi se u izveštaju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(dpa)