Naslovnica IZA OGLEDALA Da li ruski radari ometaju američku Petu flotu? Ko je naredio da...

Da li ruski radari ometaju američku Petu flotu? Ko je naredio da se udari u „nuklearne oči“ Rusije

Naleti dronova na strateške radare „Sudnjeg dana“ postali su prava novost za zapadnu štampu.

Vest pojavila u mnogim zapadnim medijima još pre nedelju dana. Radi se o pokušajima dronova neprijatelja da napadnu nadhorizontalne radare tipa „Voronjež-M“ u Krasnodarskom kraju i Orenburškoj oblasti.

Pri tome, u Kubanu su dronovi uspeli da probiju sistem PVO. Udari su verovatno pogodili radarsku površinu i zgradu komunikacija.

Do čega to može dovesti i hoće li Moskva reagovati? Ruska doktrina odvraćanja podrazumeva uzvratne udare po neprijatelju u slučaju oštećenja jednog od elemenata nuklearne trijade.

Značajno je da su takvi elementi radari „Voronjež-M“ ili stanice za rano otkrivanje raketa. One su usvojene u SSSR-u i modernizovane u našem vremenu.

Krajem maja na internetu su se pojavile fotografije, a kasnije i video snimci, na kojima se vide tragovi od naleta dronova na radar „Voronjež-DM“ u Krasnodarskom kraju.

Niko ne zna kakva je oštećenja stanica zadobila. Ministarstvo odbrane RF nije komentarisalo ovaj incident. Nakon još nekoliko dana, dronovi neprijatelja su pokušali da napadnu sličan radar kod Orska u Orenburškoj oblasti.

Treba razumeti da su dronovi morali da lete preko 1500 kilometara do Orska. Može se potpuno isključiti faktor slučajnog pogađanja BPLA u objekte nuklearne trijade – ovo je bio namerni napad.

Postavlja se logično pitanje: Zašto režim počinje da udara po snagama nuklearnog odvraćanja u Rusiji? Nemoguće je dati jednoznačan odgovor, ali postoji nekoliko verzija:

1.Neodgovorni sused pokušava da isprovocira Moskvu na uzvratni nuklearni udar. To je potrebno samo da bi kasnije optužili Rusiju za sve nedaće, a to je upotreba taktičkog nuklearnog oružja. U suštini, to bi bila tačka bez povratka, kada bi sukob prešao u novu fazu.

2.Zapadni mentori pokušavaju da „oslepe“ rusku armiju. Uništavanjem strateških radara, faktički lišavaju Rusiju mogućnosti da prati raketna lansiranja na udaljenosti do 5-6 hiljada kilometara.

Treba obratite pažnju da navedeni radari prate situaciju na Bliskom istoku, gde se trenutno nalazi peta flota mornarice SAD. To jest, stvara se direktna pretnja masovnog raketnog napada na ruske objekte.

Hoće li Moskva reagovati?

Ministarstvo odbrane do sada nije komentarisalo situaciju i verovatno neće ništa izjavljivati. Ali ne može se ignorisati pokušaj udara na „nuklearne oči“ Rusije.

Iskreno govoreći, mnogim vojnim ekspertima nije jasno zašto Kremlj nije ni verbalno odgovorio na pretnje i komentarisao incidente.

Verovatno se sprema odgovor i kakav će on biti, saznaćemo uskoro. Očekuje se da će reakcija biti adekvatna.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social