Naslovnica IZA OGLEDALA Čovečanstvo je pred šestim masovnim izumiranjem: Evo zbog čega je bilo prethodno...

Čovečanstvo je pred šestim masovnim izumiranjem: Evo zbog čega je bilo prethodno izumiranje

vbdksh3ich

[adsenseyu2]

Naučnici smatraju da se planeta Zemlja nalazi na rubu šestog po redu masovnog izumiranja vrsta, slično onom koje se dogodilo pre 250 miliona godina.

Uništenje ekosistema i preterana eksploatacija određenih resursa naše planete glavni su razlozi što mnoge biljne i životinjske vrste nestaju sa lica Zemlje, slažu se naučnici, i dodaju da su ljudski faktori odgovorni za ambis ka kome planeta nezadrživo klizi.

Naučnica Elizabet Kolbertobjavila je knjigu pod nazivom „Šesto izumiranje: Neprirodna istorija“, dok je „Smitsonijan“ objavio dokumentarac pod nazivom „Masovno izumranja: Život na ivici.“ Oba rada opisuju prethodna masovna izumiranja vrsta na Zemlji i prikazuju šta nas očekuje u nadolezećem, šestom po redu.

Od svih pet prethodnih izumiranja, najpoznatije je Permijsko, najgore od svih. Dogovilo se pre otprilike 250 miliona godina, i veruje se da je tada sa Zemlje zbrisano 90% svih vrsta života.

Tragovi pronađenih fosila dali su odgovore na to koje su vrste izumrle, i kojim redosledom. Međutim, razlog zbog kojeg se izumiranje uopšte i dogodilo predstavljao je pravu zagonetku za naučnike.

[adsenseyu4]

Jedna od najzastupljenijih i najrealnijih teorija uključuje seriju vulkanskih erupcija koje su se u tom periodu (pre 250 miliona godina) dogodile u Sibiru.

Smatra se da je lava iz sibirskih vulkana mogla da prekrije čitav američki kontinent
Prema procenama naučnika sa „Smitsonijana“, količina lave koju su izbacili ovi vulkani bila je dovoljna da se prekrije čitav američki kontinent, i to slojem od 300 metara!

U Sibiru postoji obast od oko 2 miliona kvadratnih kilometara koja je pokrivena vulkanskim stenama i dan-danas, a koju načnici zovu „Sibirska zamka.“

Ipak, nije lava ta koja je izazvala izumiranje, već same erupcije, koje su izbacile ogromnu količinu (dovoljnu da praktično ubije skoro sva živa bića na planeti) ugljen-dioksida koji je uticao na promenu klimatskih uslova.

Kada se CO2 pomešao sa vodom, došlo je do reakcije koja je rezultovala time da su okeani postajali prepuni kiselina. Ovaj fenomen naziva se „acidifikacija“i poguban je za biljni i životinjski podvodni svet.

Postoji još mnogo nerešenih misterija. Istraživanja objavljena prošlog marta u žurnalu koji objavljuje „Nacionalna akademija nauka SAD“ izneta je tvrdnja da se čitavo izumiranje dogodilo jako brzo (u geološkom smislu par miliona godina predstavlja „treptaj oka“), te nikome nije jasno kako su sibirske erupcije uspele da za tako brz period zbrišu skoro čitav živi svet na planeti.

[adsenseyu1]

Zemljina atmosfera je uništena ogromnom količinom metana, navodi druga teorija
Osim najzastupljenije teorije o Sibiru i vulkanima, postoji još nekoliko njih, koje se uglavnom fokusiraju na dobro poznatu i „izlizanu“ tvrdnju o globalnom zagrevanju koje je milenijumima menjalo Zemljinu atmosferu.

Jedna od zanimljivijih teorija navodi da je mikrob po nazivu „Metanosarcina“ odgovorna za ispuštanje ogromnih količina metana u atmosferu, čime je ozbiljno naručila dotadašnje stanje i uzrokovala „početak kraja.“

Razlog zbog kojeg naučnici u ovoj meri istražuju uzroke prethodnih uništenja živog sveta na planeti je taj što sumnjaju da Zemlja nezadrživo klizi ka još jednom, šestom po redu. Samo, za razliku od prethodnih, krivica za nadolazeće izumiranje je isključivo ljudska.

(Blic)

 [adsenseyu2]