Čak sedam biljaka mogu u potpunosti da zamene so u jelima

seafood chowder

So je u poslednje vreme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bi barem donekle unos soli uspeli da regulišemo, treba da posegnemo za njenim zdravijim alternativama.

Natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu da zamene so u jelima.

1. Cimet
Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u kolačima, inače ima mnogo veću primenu. Cimet je odlična alternativa za so, reguliše nivo šećera u krvi i snižava holesterol, što bi bile njegove osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo da zamislimo u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi i u pikantnim jelima. Na primer, malo cimeta u meksičkim jelima sa graškom daće posebnu notu ukusu, a ako bi se dodao uz kari obogatio bi svako jelo sa piletinom.

2. Kardamom
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima – umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je da se semenke malo proprže.

3. Čili papričica
Topao i ljut ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljena i prisutna u svim jelima „na kašiku“ u kojima je najbolje da izbalansiramo ukuse.

4. Semenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Beli luk
Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, mnogi ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak
Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Osim u kuvanim jelima, bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan s povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin. Osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.

(Zadovoljna.hr)