Naslovnica SPEKTAR Britanski oficir predvideo sudbinu ukrajinske kontraofanzive

Britanski oficir predvideo sudbinu ukrajinske kontraofanzive

Ukrajinska ofanziva neće doneti drastične rezultate a Kijev i saveznici prebacuju krivicu jedni na druge, kaže bivši britanski vojni oficir Frenk Ledvidž.

Sada je jasno da ukrajinska kontraofanziva neće doneti dramatične rezultate“, napisao je Ledvidž u članku koji je objavio britanski list Gardijan.

Prema rečima bivšeg vojnog oficira, Ukrajina i njeni saveznici igraju „neku vrstu igre okrivljavanja”.

„Ukrajinci sasvim s pravom, ističu da bi više zapadne opreme moglo da bude odlučujuće… Prijatelji Ukrajine kažu da ako bi Ukrajinci koristili taktiku „kombinovanog naoružanja“ za koju su obučeni i kada bi drugačije rasporedili svoje snage, moglo bi biti mnogo većeg napretka“, napominje Ledvidž.

Kako primećuje bivši oficir  u najvišim krugovima američke vlade postoji vrlo mala želja da se pomogne Ukrajini.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je rasporedio brigade koje je obučio NATO naoružane zapadnom tehnologijom, uključujući veoma hvaljene tenkove Leopard.

[adsenseyu1]

Kako je predsednik Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata, a zapadni mentori su „očigledno razočarani” tokom „kontranapada”.

Ministarstvo odbrane Rusije 4. avgusta je  saopštilo da su od početka kontraofanzive u periodu jun-jul, ukrajinske trupe izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova Leopard, sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije Bredli.

Zapadni mediji posebno ističu efikasnost minskih polja ruske vojske. U tom kontekstu, američki državni sekretar Entoni Blinken je izrazio mišljenje da će ofanziva Oružanih snaga Ukrajine trajati „još mnogo meseci“ a Vašington je počeo da snabdeva Oružane snage kasetnom municijom. Iako prema ekspertima, oni nisu u stanju da radikalno promene situaciju.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

https://ria.ru/20230902/kontrnastuplenie-1893784504.html