Britanski mediji: Savez Rusije i Kine predstavlja katastrofu za Zapad

Rusko-kineska vojna saradnja preti katastrofalnim posledicama po zapadne zemlje, izjavila je za list „San“ istraživač u Društvu Henri Džekson i stručnjak za Rusiju Izabel Soukins.

Komentarišući nedavnu odluku o proširenju saradnje Moskve i Pekinga u vojnoj oblasti, ona je upozorila Sjedinjene Američke Države na rizik od gubitka svoje pozicije na svetskoj sceni.

„Saradnja Kine i Rusije i njihova zajednička zabrinutost zbog dejstava Zapada zaista je užasavajuća perspektiva“, istakla je Soukinsova.
Prema njenim rečima, opasnost po Zapad ne predstavlja samo ekonomska moć Kine, već i same razmere moći.

Istovremeno, u članku se priznaje da Moskva i Peking produbljuju saradnju u svetlu američkih vojnih vežbi u blizini ruskih granica. Međutim, ovaj razlog autor i dalje naziva „izmišljenim“, dok se protiv Rusije iznose optužbe za pripremu vojne invazije na Ukrajinu.

„Ako se Rusija i Kina na kraju ujedine, položaj Amerike biće potpuno uništen“, smatra ona.

Kako je navela, ukoliko se razvije njihova vojna saradnja, to će biti zastrašujuće za Zapad.

„Ukoliko Rusija i Kina na kraju budu radile zajedno, želeće da ponize Ameriku. Oni misle da Amerika ne zaslužuje da bude globalni igrač na čelu svega“, istakla je ona.

Soukinsova je dodala da savez Moskve i Pekinga predstavlja pretnju i Evropi kao saveznici Vašingtona.

„Amerika neće moći sama da se bori protiv Rusije i Kine. Biće joj potrebna pomoć zapadnih partnera i mislim da ćemo biti prvi kojima će se obratiti“, objasnila je ona.

U poslednje vreme zapadni mediji i Kijev ponovo prognoziraju „rusku invaziju“ na Ukrajinu. U Kremlju su ovakve izjave nazvali ciljanom informativnom kampanjom za povećanje tenzija, u kojoj pokušavaju da predstave Rusiju kao stranu koja preti procesu rešavanja sukoba u Donbasu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov još jednom je naglasio da Moskva ne kuje agresivne planove i da ne namerava nikoga da napada.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE