Britanski mediji: SAD beznadežno zaostale za Rusijom i Kinom u „hiperzvučnoj trci“

Razvoj hiperzvučnog oružja stvara podsticaje za rat i Rusija, SAD i Kina treba o ovom pitanju da razgovaraju, pišu američki mediji.

„Vašington post“ navodi da ove tri zemlje rade na perspektivnom hipersoničnom oružju koje predstavlja „opasnost i problem“. Kako se naglašava, „interkontinentalna balistička raketa može da prebaci nuklearnu bojevu glavu preko okeana za 30 minuta – scenario noćne more sa početka hladnog rata“.

Kako ukazuje američki list, SAD zaostaju u razvoju ovog oružja. Mnogi eksperti pozivaju da se hiperzvučni proizvodi uključe u šemu kontrole naoružanja. Uz to, govori se i o tome da Kina i Rusija moraju da razgovara sa SAD o ovom pitanju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Neki analitičari smatraju da hiperzvuk može da promeni ratne planove, stvarajući stimulanse za izvođenje napada na protivnika bez upozorenja“, navodi se u tekstu, čiji autori naglašavaju da ruske rakete mogu da zaobiđu američku protivraketnu odbranu. Pored toga, oni ukazuju i na pretnju trke u naoružanju.

Podsetimo, Pentagon je potvrdio da je testiranje hiperzvučnog naoružanja bilo neuspešno zbog problema sa busterom. U Velikoj Britaniji su konstatovali da su SAD beznadežno zaostale za Rusijom i Kinom u „hiperzvučnoj trci“.

Britanski „Fajnenšl tajms“ je saopštio da je Kina u avgustu, uz pomoć rakete-nosača, lansirala hiperzvučni leteći aparat koji može da nosi nuklearno oružje. Zvanični Peking je saopštio da Kina nije testirala novi tip naoružanja, već svemirski aparat.