Britanija traži oslobađanje plaćenika od smrtne kazne: Spremni na pregovore sa Rusima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je siguran da će lideri u Donjeckoj Narodnoj Republici saslušati apel Velike Britanije za dvojicu Britanaca.

Oni su osuđeni na smrtnu kaznu.

Peskov je na konferenciji za novinare rekao da London nije kontaktirao Moskvu u vezi sa tim pitanjem, prenosi agencija Rojters.

Vrhovni sud samoproglašene DNR 9. juna osudio je na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako su naveli, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Šta Velika Britanija planira da uradi?

Čini se da je britanska vlada odlučila da ne pregovara direktno sa Rusijom u pokušaju da oslobodi Ejdena Aslina i Šona Pinera od smrtne kazne.

Kremlj kaže da britanske diplomate nisu bile u kontaktu sa Moskvom i da ruski ambasador u Londonu nije pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, piše Bi-Bi-Si.

To je zato što Ministarstvo strahuje da bi bilateralni sukob Londona i Moskve mogao da dovede do lažnih tvrdnji da su dvojica Britanaca bili plaćenici. Umesto toga, izgleda da Britanija namerava da pomogne svojim građanima preko ukrajinskih vlasti.

Nadaju se da će moći da ih razmene za ruske ratne zarobljenike. Ali Rusija koristi osuđene Britance da izvrši pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Ipak, verovatnije je da će njihovo oslobađanje zavisiti više od te strategije nego od onoga što radi britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

 

(tanjug)