Britanija sprema vojnu intervenciju na Siriju, ako napadnu Ruse NEĆE IZAĆI …

britanija8

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je obećao “snažan i ujedinjen“ odgovor na upotrebu hemijskog oružja od strane snaga bezbednosti sirijske vlade.

Ranije u utorak (11. septembra), ruski Centar za sirijsko pomirenje je rekao da je počelo snimanje filmova za lažiranje upotrebe hemijskog oružja u pokrajini Idlib.

Sirijski aktivista za ljudska prava je takođe rekao za Sputnik da je više desetina Belih šlemova došlo iz Turske u region Idliba da sprovede lažnu operaciju. On je rekao da su oni sa sobom nosili rezervoare nepoznatog gasa, koji su ruski vojni zvaničnici identifikovali kao toksičnu supstancu na bazi hlora.

“Ako režim u Siriji obnovi svoju užasnu upotrebu hemijskog oružja, onda će naš odgovor biti snažan i jedinstven. Diskutovali smo sa @ SecPompeo ovog popodneva i tome kako podržavamo globalnu zabranu i izbegavanje potpuno veštačke katastrofe # EyesonIdlib,“ rekao je Hant na Tviteru.

Rusija je upozorila na mogući napad pod lažnom zastavom u avgustu. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da teroristi u pokretu Tahrir al-Šam, saveznici Al Kaidine podružnice Jabhat Fatah al-Šam, pripremaju lažni hemijski napad kako bi isprovocirali stranu intervenciju u zemlji.

U ponedeljak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da su se SAD, Velika Britanija i Francuska složile da bi svaka upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade rezultirala “mnogo snažnijom“ agresijom nego prethodni napadi.

Najnoviji zapadni napad na sirijsku terioriju se odigrao u aprilu nakon incidenta sa hemijskim oružjem u gradu Duma, za koji je Zapad okrivio sirijsku vladu, uprkos tome što nisu pružili nikakve dokaze.

Međutim, vlada Bašara Asada je negirala bilo kakvo učešće u napadu i rekla je da je to farsa. Sirija dalje naglašava da je odložila svoje hemijsko oružje pod nazdorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Webtribune.rs