Naslovnica U FOKUSU Brisel bi mogao da kazni Slovačku posle predsedničke pobede Petera Pelegrinija, upozorava...

Brisel bi mogao da kazni Slovačku posle predsedničke pobede Petera Pelegrinija, upozorava premijer Fico

Pobeda socijaldemokrate Petera Pelegrinija na predsedničkim izborima u Slovačkoj mogla bi da dovede do kažnjavanja zemlje od strane Zapada, rekao je premijer Robert Fico.

„Treba da uzmemo u obzir i eventualno kažnjavanje Zapada zbog činjenice da smo izabrali Petera Pelegrinija, a ne njegovog izbornog rivala, predstavnika liberalne opozicije Ivana Korčoka, koji ne bi oklevao da pošalje slovačke bataljone u Ukrajinu “, naveo je on u video poruci, objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Fico je podsetio da je kao rezultat pobede Socijaldemokratske partije na parlamentarnim izborima u Slovačkoj u jesen 2023. godine isključena iz Partije evropskih socijalista.

Premijer je istakao da njegove kolege iz Evropske unije ne dele želju pristalica Pelegrinijeve partije „Glas – socijaldemokratija” da prestanu da podržavaju Kijev oružjem i novcem.

„Ne bih se iznenadio da nam Evropska komisija, isključivo iz političkih razloga i zbog rezultata predsedničkih izbora, obustavi isplate iz fondova [Evropske unije]“, zaključio je Fico.

Pelegrini je zvanično pobedio u predsedničkoj kampanji sa 53,12 odsto glasova. Za njega je glasalo 1.409.255 ljudi, drugo mesto sa 46,87 odsto glasova u predsedničkoj trci zauzeo je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, kojeg je podržalo 1.243.709 birača.

Posle pobede, Pelegrini je, predstavljajući partiju Glas – socijaldemokratija, koja je deo vladajuće koalicije, najavio potrebu okončanja sukoba u Ukrajini.

Bivši poslanik u slovačkom parlamentu Peter Marček rekao je 6. aprila da se zemlje kolektivnog Zapada plaše Pelegrinijeve pobede na predsedničkim izborima u Slovačkoj zbog njegovih nacionalnih interesa.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social