Naslovnica SPEKTAR „BRIKS pokreće talas promena“ Lavrov: Nedavni događaji skinuli su maske..

„BRIKS pokreće talas promena“ Lavrov: Nedavni događaji skinuli su maske..

Nedavni događaji na međunarodnoj areni skinuli su maske Zapada koji nastoji da nametne svoj red u svetu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koji se održava u Nižnjem Novgorodu.

– Nedavni međunarodni događaji skinuli su maske sa onih koji su do sada verbalno polagali gotovo isključivo pravo da definišu takozvane univerzalne vrednosti pod maskom poretka zasnovanog na pravilima – rekao je ministar.

Ruski ministar spoljnih poslova je istakao da BRIKS pokreće talas promena, njegova uloga u rešavanju globalnih problema će se samo povećavati.

– To potvrđuje i stalni porast broja zemalja koje pokazuju istinski interes da se pridruže radu naše asocijacije – istakao je ministar.

Kako je istakao, zemlje BRIKS-a aktivno rade na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini.

– U toku je aktivan rad na sprovođenju odluka sa samita u Johanesburgu prošle godine, posebno u pogledu unapređenja međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoja platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini – rekao je ministar.

Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine. Sada su punopravni članovi asocijacije Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsedavanje BRIKS-u prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.

(Sputnjik)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social