Blumberg: Sa F-16 u Ukrajini neće biti onako kako su zamislili

Američki lovci F-16, koje zapadni saveznici nameravaju da isporuče Kijevu, mogli bi da budu laka meta za rusku protivvazduhoplovnu odbranu i avijaciju, piše Blumberg.

Prema navodima agencije, „F-16, koji će najverovatnije biti poslati Ukrajini, imaće slabije radare i municiju manjeg dometa nego ruski lovci i PVO“.

„Zbog toga će se F-16, najverovatnije, koristiti u odbrambene svrhe i u operacijama visokog rizika“, piše Blumberg.

Prema rečima bivšeg američkog vojnog pilota Džona Venabla, ako bi F-16 bili poslati da napadaju ruske položaje, ruski radari bi ih locirali pre nego što se približe na dovoljnu razdaljinu“.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Agencija navodi da to znači da će ukrajinske vlasti morati da smanje očekivanja u vezi s mogućnostima koje će im dati potencijalna isporuka lovaca.

Prema mišljenju bivše službenice američke vojne avijacije Brin Tanehil, koja je učestvovala u izradi simulatora F-16, Kijev će biti primoran da smanji očekivanja od isporuka tog modela locaca, jer će početak njihovog korišćenja za ukrajinske pilote biti kao prelazak s jednog zastarelog automobila na drugi.

Predsednik SAD Džozef Bajden je 21. maja, nakon samita G7 u Hirošimi da će Zapad početi da obučava ukrajinske pilote da koriste lovce četvrte generacije, uključujući F-16. Pomoćnik predsednika za naciolnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da će Vašington uskoro sa saveznicima razmotriti koje države će poslati F-16 Kijevu.

Sputnik)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte