Blumberg: Nemačka će odbiti da uvozi rusku naftu do kraja ove godine

Nemačka će odbiti da uvozi rusku naftu pre kraja ove godine, čak i ako Evropska unija ne postigne sporazum o ovom pitanju u okviru sledećeg paketa antiruskih sankcija, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore iz vlade.

Rečeno je da je vlada kancelara Olafa Šolca odlučna da se založi za postepeno ukidanje ruske nafte kao deo ograničenja EU kao odgovor na specijalnu operaciju u Ukrajini.

Berlin je već angažovan na sklapanju poslova sa alternativnim dobavljačima energije, ali još nije objavljen spisak zemalja koje će nadoknaditi nestašicu nafte.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Nemačka vlada je uverena da će uspeti da reši logistička pitanja u roku od šest do sedam meseci, dodaju sagovornici agencije.

Kako prenosi Blumberg, tema naftnih sankcija i energetske bezbednosti biće glavna tema Šolcovih razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom , koji su zakazani za četvrtak, kao i na sastanku sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem u petak.

Zapadne zemlje uvele su nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini . Zemlje EU ozbiljno razmatraju mogućnost napuštanja ruske nafte i gasa.

Šesti paket sankcija EU predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Predsednik je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji. Prema Putinovim rečima, Rusija se neće izolovati, ne može biti striktno izolovana u savremenom svetu.

Webtribune.rs