Naslovnica U FOKUSU „Biznis insajder“: Ruske trupe uspešno koriste odbrambene taktike iz Drugog svetskog rata

„Biznis insajder“: Ruske trupe uspešno koriste odbrambene taktike iz Drugog svetskog rata

       

Ruska vojska koristi proverene i dobro poznate taktike iz Drugog svetskog rata kako bi postavile svoje odbrambene položaje, što izaziva velike probleme za Ukrajince na bojnom polju

Tokom Drugog svetskog rata, nemački vojnici su bili impresionirani načinom na koji su ruski vojnici koristili lopate.

Tokom bitke za Staljingrad, Sovjeti su se pokazali kao majstori kopanja rovova i kamuflaže. Nemački komandanti su govorili da je položaje Crvene armije potrebno uništiti što pre zato što je, nakon što bi se Sovjeti ukopali, njihovo probijanje bilo noćna mora.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ruski inženjeri do danas nisu izgubili svoj dar za postavljanje odbrambenih linija, piše „Biznis insajder“. Oni su napravili gusto isprepletanu mrežu utvrđenja koja bi mogla da osujeti ukrajinsku ofanzivu.

„Ruska inženjerija se pokazala kao jedna od najboljih grana ruske vojske“, objavio je nedavno Kraljevski institut za oružane snage (RUSI).

U pitanju nisu nove tehnike, pošto se ruska doktrina izgradnje utvrđenja nije mnogo promenila od kraja Hladnog rata, naglašavaju u RUSI-ju.

[adsenseyu1]

„Ruske konstrukcije i dalje prate tradicionalne planove utvrđivanja, koji nisu menjani od Drugog svetskog rata“, objavila je britanska obaveštajna služba u decembru prošle godine.

Ruske odbrambene taktike uključuju izgradnju rovova ojačanih betonom, postavljanje bodljikave žice, „zmajevih zuba“, protivtenkovskih šanaca i protivpešadijskih i protivtenkovskih mina. To predstavlja „veliki taktički izazov za ukrajinske ofanzivne operacije“, naglašava RUSI.

Svaka ruska brigada ima dva inženjerska tima, od kojih se jedan bavi izgradnjom utvrđenja, dok drugi čisti i postavlja mine.

Iza prve linije ukopanih pešadijskih pozicija, nalazi se linija rovova i betonskih streljačkih baza koju zaklanjaju nizovi različitih prepreka. Svaki od njih širok je nešto manje od kilometra i sačinjava ih bodljikava žica, „zmajevi zubi“ (betonske tenkovske prepreke) i protivtenkovski šanci širine šest i dubine četiri metra.

Druga linija nije u potpunosti popunjena ljudstvom, već je brane manje grupe vojnika raspoređene u šumovitim oblastima i na uzvišenjima, tako da su u mogućnosti da pokriju široka prostranstva.

Treća linija, koja je nalazi oko tri kilometra iza prve, sastoji se od pozicija za povlačenje i prikrivenih lokacija za rezerviste.

„Ukupna dubina ruskih odbrambenih utvrđenja na pojedinim mestima iznosi i do 30 kilometara“, piše u izveštaju RUSI-ja, koji se poziva na izjave ukrajinskih oficira.

Čak i kada inženjeri nisu prisutni, ruske trupe i dalje uspevaju da se ukopaju.

„Oni to rade ručno, i nastavljaju da ojačavaju svoje pozicije svakog dana“, navodi se u izveštaju.

Verovatno najimpresivniji deo ruskih odbrambenih linija čine minska polja, kojih „ne manjka“, navodi se u izveštaju.

[adsenseyu4]

Ruska minska polja pomogla su u sprečavanju nedavnog pokušaja napada, tokom kog su ukrajinske snage izgubile nekoliko novih nemačkih tenkova „leopard“, kao i oklopnih vozila „bredli“.

Čišćenje minskih polja je izuzetno teško, zato što ruske mine imaju više okidača i uređaja koji ometaju njihovo deaktiviranje.

Zapadne zemlje su Ukrajini poslale određenu količinu opreme za čišćenje mina, ali je veliko pitanje da li će to biti dovoljno za postizanje zapaženijih na bojnom polju, navodi „Biznis insajder“.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]