Bivši NATO komandant: „Nije ovo Srbija iz 1999.“

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis navodi da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine.

On je istakao da je važno za Evropsku uniju, Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup u odnosu na ono šta se dešava na Zapadnom Balkanu.

„Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilni način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju.

Mislim da SAD trebaju da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova.

Mislim da je važno da se Mađarska istakla u svojim obavezama. Imamo prvi put mađarskog generala na čelu Kfora. Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu, Turska ima interese u regionu, i nadam se da svaka od tih nacija razmišlja prvo o budućnosti mladih ljudi, da im se pruži najbolja šansa za obrazovanje, zdravstvo…“, kazao je Hodžis u intervjuu za „Kosovo onlajn“.

On je istakao da je optimista kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, da li ste optimista.

„Ja sam optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči onda će Kina i Rusija popuniti taj vakum, i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu“, istakao je nekadašnji komandant NATO.

„Važno je da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od strane Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji. Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose“, dodao je on.

„Srbija danas nije ona iz 1999.“

On je istakao da današnja Srbija nije nalik onoj iz 1999. godine.

„Verujem da Srbija danas nije Srbija iz 1999. Više su zainteresovani i više su otvoreni za zapadne integracije. Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju.

To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije“, objasnio je Hodžis.

O Kosovu

Na pitanje šta misli o Bezbednosnim snagama tzv. Kosova, Hodžis ističe da je to delikatno pitanje za tzv. Kosovo i Srbiju.

„SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(kosovoonline)