Bez energetskih resursa, sa urušenom ekonomijom ali u frontu: „Pojačavamo posle eskalacije iz Moskve, razmatramo nove sankcije“

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je kasno sinoć u Njujorku da EU razmatra nove sankcije Rusiji.

Kako je rekao, odluka je usledila posle „eskalacije“ koju je najavila Moskva.

Borel je to rekao posle neformalnog vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Njujorku, održanog na marginama generalne debate zasedanja Generalne skupštine UN.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ministri su na sastanku naveli da oštro osuđuju „najnoviju eskalaciju Rusije“.

„Nastavićemo da povećavamo našu vojnu pomoć i proučavamo nove restriktivne mere protiv Rusije“, rekao je Borel. U Rusiji je u sredu stupilo na snagu naređenje predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji rezervista za popunu snaga u ratu u Ukrajini.

Putin je obećao podršku u održavanju referenduma u ​seperatističkim republikama Lugansk i Donjeck, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini za pripajanje Rusiji.

Dodao je da je rusko oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva.

(beta)