Naslovnica SPEKTAR Austrijski pukovnik: Uspesi ukrajinske kontraofanzive su precenjeni – Pravi proboj se nikada...

Austrijski pukovnik: Uspesi ukrajinske kontraofanzive su precenjeni – Pravi proboj se nikada nije dogodio

Delimični uspesi Ukrajine u njenoj kontraofanzivi su u velikoj meri precenjeni, rekao je pukovnik austrijske vojske i vojni ekspert, Markus Rajzner, prenosi „Die Welt“.

Prema njegovim rečima, pojedinačne linije ruske odbrane su „savladane velikim gubicima“, ali do „pravog prodora“ još nije došlo. Dok su SAD itekako svesne složenosti situacije, EU ne procenjuje adekvatno šta se dešava, uveren je ekspert.

Kijev dobija premalo vojne opreme, uključujući i za zaštitu od ruskih vazdušnih udara na ciljeve koji se nalaze u ukrajinskoj pozadini, smatra ekspert.

„Samo jačanjem protivvazdušne odbrane mogao bi se minimizirati broj pogodaka u kritičnu infrastrukturu“, naglašava Rajzner. Ako ukrajinsko snabdevanje električnom energijom ponovo bude ozbiljno oštećeno, pokvariće se i osnova za proizvodnju oružja u zemlji, primetio je on.

„U stvari, četiri do pet potpuno natovarenih teretnih vozova sa vojnom opremom, trebalo bi da stignu u Ukrajinu svake nedelje“, objasnio je Rajzner.

Prema Rajznerovim rečima, dok su SAD dobro svesne složenosti situacije, EU ne procenjuje adekvatno šta se dešava. „Evropa rizikuje da propusti trenutak kada više ne možemo da držimo situaciju pod kontrolom, i da se vaga nagne ka Rusima“, rekao je ekspert.

[adsenseyu1]

Prema rečima pukovnika, saveznici Ukrajine su samo delimično ispunili svoja obećanja u vezi sa snabdevanjem vojne opreme. Efikasnost tenka „Leopard 2“, na primer, pokazala se znatno nižom od očekivane. Rajzner je naglasio, da je od oko 90 isporučenih tenkova ovog tipa, najmanje trećina već uništena ili oštećena, prenosi „Die Welt“.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social